Ministrul de Externe, despre Rusia: „Nu este inamic. Menționăm comportamentul agresiv”
- Ionel Sclavone
- 19 iunie 2020, 20:03
România nu susține că Rusia este un stat inamic, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, dar menționează comportamentul aceste țări, care a fost agresivă în anii trecuți.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a explicat că România nu consideră Rusia un stat inamic, dar amintește de comportamentul agresiv al acestui stat din anii trecuți. Şeful diplomaţiei române a făcut aceste comentarii cu prilejul unei dezbateri online organizată Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA), privind securitatea în regiunea Mării Negre.
„Menţionăm comportamentul Rusiei, care a fost agresiv, în anii trecuţi, menţionăm faptul că o parte din aceste acţiuni au încălcat legislaţia internaţională, principiile şi normele legislaţiei internaţionale, fapt din nou evident şi în contextul acestei poziţionări a Rusiei în regiune şi pe Flancul Estic, bineînţeles că atrage îngrijorări naturale din partea României şi a aliaţilor NATO”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu a fost întrebat de introducerea Federaţiei Ruse în noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării.
„Dacă cineva urmăreşte politica României ca membru NATO şi ca partener strategic al SUA în regiune, pe Flancul Estic, la Marea Neagră, poate observa că Strategia noastră de Apărare a Ţării, draftul recent prezentat pentru a fi adoptat de Parlamentul României, este pe o linie de continuitate cu strategiile de Apărare anterioare ale României şi nu este ceva neobişnuit să marcăm comportamentul Rusiei în regiune”, a arătat Bogdan Aurescu.
El a precizat că documentul a fost elaborate în urma analizei din cadrul NATO și UE și este o decizie comună a aliaţilor care a remarcat că acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre generează riscuri
Bogdan Aurescu a precizat că atunci când menționează ce a făcut Rusia în regiune România nu dorește să provoace pe nimeni ci doar prezintă faptele în mod transparent și previzibil.
„Dacă vă uitaţi la ce s-a întâmplat în regiune, în anii trecuţi, cred că este clar. De exemplu - a fost Crimeea ocupată legal? Putem să ne întrebăm asta. Creează exerciţiile Rusiei în Marea Neagră, atât cele ofensive, cât şi cele defensive, o atmosferă paşnică? Putem vorbi de o militarizare a Crimeei?”, a arătat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a mai spus că perpetuarea conflictelor din regiune, precum cele din Transnistria, Donbas sau Caucaz sunt de natură să stârnească îngrijorări în regiune, iar toate acestea au fost menționate în Strategia Naţională.
SUA vs. Rusia. Gata, au cedat şi americanii! Poate fi scânteia unui nou Război Rece?
SUA, amenințate? Spațiul, noul teatru de război! Pentagonul, dezvăluiri-șoc despre Rusia și China