Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu îi cere lui Ion Caramitru să nu provoace un nou scandal
Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu îi cere lui Ion Caramitru să nu provoace un nou scandal

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu îi cere lui Ion Caramitru să nu provoace un nou scandal

Actorul Ion Caramitru, președinte al UNITER, da rși membrii senatului UNITER i-au cerut ieri, dinnou, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să demisionseze. Ce răspuns a dat ministrul?

Ministrul Vlad Alexandrescu a răspuns cererii de demisie astfel: „Stimate Domnule Preşedinte Ion Caramitru, Stimați membri ai Senatului UNITER,/ Intențiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură. Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică. De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere”.

Pe de altă parte, susține Vlad Alexandrescu: „Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementarilor și efervescență scenei vii a artelor m-a determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.”

Dar nu renunță la sprijinul și dialogul cu breasla artistică. „M-am bazat și mă bazez pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens. Elementelor legale și tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresați le voi raspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spațiul public: a dori schimbare într-un sistem înghețat poate provoca tulburări, refuzuri și reacții violente – ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opțiunea mea este cea corectă.(…) Aţi fost şi rămâneți, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. Sunt convins că direcția acțiunilor noastre este aceeași și că estimați, ca și mine, că modul de implementare a managementului în cadrul instituţiilor publice de cultură din România trebuie să fie una dintre priorităţile Ministerului Culturii”, arată ministrul.

Apoi se referă direct la scandlaul de la Opera Română: „În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența şi spiritul critic de care daţi dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens”. Acesta este îndemnul ministrului Culturii pentru șeful UNITER.