Ministrul Culturii, chemat să exproprieze CLANUL STANCU dintr-un imobil istoric
- Georgeta Petrovici
- 19 martie 2015, 10:02
Timișorenii îi cer ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, să îi exproprieze pe rromii din clanul Stancu, care au acaparat și distrus fatal o casă simbol din orașul de pe Bega, casa fostului florar imperial Wilhelm Muhle.
Solicitarea vine din partea Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei și a fost înregistrată la Ministerul Culturii. Ilie Sârbu, președintele asociației, îi cere lui Vulpescu să intervină în ”demararea procedurii de expropriere a imobilului de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3”.
Casa Muhle, care a aparținut celebrului florar Wilhelm Muhle (1844 / Kulm – 1908 / Timișoara), este subiect de dispută între rromi, edili și timișoreni, de mai bine de patru ani. Cumpărată de clanul Stancu, unul dintre clanurile de rromi celebre în Timișoara, clădirea a fost lăsată să se ruineze, după ce municipalitatea a refuzat ”oferta” rromilor de a răscumpăra imobilul contra sumei de 1 milion de euro. Rromii au dat jos acoperișul și au lăsat casa neprotejată în fața intemperiilor. Au redus prețul la jumătate, însă edilul Nicolae Robu a declarant că ”nu e de interes pentru primărie”.
Teoretic, de anul trecut, Ionel și Mirela Stancu, baștanii care dețin imobilul, au fost obligați de Primărie să ia măsuri, dar au refuzat, în ciuda protestelor repetate șia faptuluyi că au fost acționați în judecată de Primăria Timişoara la care s-a asociat Liga Bănăţeană, prin intermediul Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România).
Wilhelm Muhle a făcut din Timișoara ”orașul florilor”
"Vila Mühle" este vila primului florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. Pe lângă faptul că a fost primul florar imperial, care aproviziona cu flori și ghirlande consoartele fețelor împărătești din Europa, el a creat în 1888 primul soi de trandafir exclusiv românesc. O floare cu petale albe și aurii care a primit numele „Madame Josephine Muhle” – după soția florarului.
Wilhelm Mühle aînvățat florăritul în Cehia și Germania, apoi s-a stabilit la Timișoara, în anul 1876 și a cumpărat vila construită 10 ani mai devreme care azi îi poartă numele.
În epocă se spunea că dintre cele 4.500 de specii de flori care erau plantate în grădinile și parcurile Europei, 1.500 erau cultivate în cartierul timișorean Elisabetin, în grădina lui Muhle. Cei mai vestiți erau erau trandafirii. Toate mărimile și culorile, de la alb la negru și albastru. Grădina lui Muhle se întindea de la canalul Bega până în Piaţa Nicolae Bălcescu de azi. Pe aceste terenuri se găsesc acum Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica cu terenul de fotbal şi altele.
Practic, Muhle a ridicat Timișoara la rang de oraș al florilor, exportând din grădina sa plante în toată Europa. Doar el asigura si aranjamentele florale la vizitele pe care Franz Jozef le făcea la Timișoara. Tot el trimitea coroane de flori și buchete prințeleselor și împărăteselor de pe continent. Era așa de apreciat încât a fost decorat cu ordinul de merit "Crucea de aur cu coroana" și a primit titlul de furnizor oficial de flori al Curții Imperiale și Regale. ( Foto: Adrian Pîclișan)