Ministru ungar: Aderarea României la Schengen va fi amânată. Leonard Orban speră la o amânare cât mai scurtă
- Oana Ţepe ş Greuru ş
- 6 ianuarie 2011, 18:31
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat că aşteaptă de la ministerul maghiar de interne confirmarea declaraţiei oficialului ungar. Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 martie 2011, ar fi declarat ministrul ungar de interne Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, potrivit agenţiei germane de presă DPA, scrie Agerpres.
"Am cerut ambasadei noastre de la Budapesta transcrierea exactă a declaraţiei făcute de către ministrul ungar de interne, pentru că, deocamdată, au fost doar nişte ştiri vehiculate pe agenţii. În momentul de faţă, Preşedinţia ungară (a UE - n.r.) are pe agendă extinderea Schengen şi aşteptăm 14 ianuarie când Grupul de lucru Evaluare Schengen îşi va prezenta în Consiliu raportul pe ultima misiune de evaluare", a declarat şeful diplomaţiei române. Potrivit unei declaraţii a lui Sandor Pinter (foto Agerpres), zarurile ar fi deja aruncate: ambele ţări trebuie să mai îndeplinească "unele sarcini", motiv pentru care ar putea să nu acceadă în spaţiul Schengen în această primăvară. Ministrul ungar spune că ar trebui ca "în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria", după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie. Termenul din martie nu se mai află, în orice caz, în discuţie, citează DPA şi un diplomat european, sub rezerva anonimatului. Declaraţia ministrului din ţara vecină vine după ce la sfârşitul lunii trecute, printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne au cerut, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria. Ungaria, care a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, susţinea aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, iar acest lucru se afla pe lista de priorităţi a mandatului în fruntea comunităţii europene. Decizia oficială privind aderarea României şi Bulgariei aparţine Consiliului Justiţie Afaceri Interne. Votul din Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) trebuie să fie unanim pentru a asigura aderarea la termen a ţării noastre.
Korodi: Declaraţia ministrului ungar, interpretată greşit
Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi (foto), a declarat astăzi pentru Agerpres că afirmaţiile ministrului ungar de interne Sandor Pinter privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen au fost interpretate greşit şi că, potrivit Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Pinter susţine în continuare aderarea celor două state în martie 2011.
"Din informaţiile mele este o interpretare greşită a celor de la DPA. Eu am vorbit imediat cu ambasadorul nostru de la Budapesta care a luat legătura cu echipa responsabilă şi de acolo s-a confirmat că nu a zis Pinter aşa ceva. Pinter a zis că, dacă raportul va avea probleme, atunci probabil că (n.r. aderarea) va fi în semestrul doi pe altă preşedinţie a UE, dar dacă nu are probleme (n.r. aderarea) se va întâmpla acum. A răspuns ferm pe procedură", a spus Korodi.
El a arătat că a discutat şi cu reprezentanţii Ambasadei Ungariei la Bucureşti care au confirmat că poziţia lui Sandor Pinter este de a susţine aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2011. Leonard Orban: cel mai bun lucru, o amânare cât mai scurtă Consilierul prezidenţial pe probleme europene, Leonard Orban (foto), a declarat azi pentru EVZ că Bucureștiul așteaptă încă o confirmare a declarațiilor oficialului ungar și că o imagine mai clară cu privire la orizontul temporar al aderării României la Schengen va fi formată în jurul date de 14 ianuarie, după o ultimă evaluare tehnică la nivel de experţi a pregătirii ţării noastre. Orban a admis însă că, "în momentul de faţă, lucrul cel mai bun pe care îl putem spera este să fie o amânare cât mai scurtă" a aderării României.
Decizia finală, care va fi luată în consiliul JAI, era prevăzută iniţial pentru luna februarie. "Rămâne de văzut în ce măsură această chestiune va mai fi supusă dezbaterii în februarie sau la o dată ulterioară, în aprilie sau iunie", a spus Orban.
Consilierul prezidenţial a subliniat că "sprijinul preşedinţiei ungare ar fi de mare ajutor, chiar dacă decizia nu se va mai lua în februarie (...) În măsura în care preşedinţia ungară a UE ne va sprijini puternic aşa cum a afirmat, în perioada preşedinţiei ungare ar putea să se ia decizia privind orizontul temporar al lărgirii spaţiului Schengen”, a spus Orban.
Calendarul probabil al aderării
- Miercuri, 10 octombrie 2010. Grupul de experţi europeni a trimis Parlamentului UE evaluarea privind stadiul pregătirii României.
- Ianuarie-februarie 2011. Votul Parlamentului asupra proiectului de decizie privind aderarea.
- Ianuarie-februarie 2011. Aprobarea deciziei în COREPER (ambasadorii statelor membre la UE - n.r.).
- Februarie 2011. Decizia finală, a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne).
- Martie 2011. Aderarea la Schegen, ridicarea controalelor la frontierele interne.
Băsescu schimbă strategia României în dosarul Schengen Ieri, preşedintele Traian Băsescu a declarat că îşi asumă responsabilitatea eşucului aderării României la spaţiul Schengen. Şi tot şeful statului a cerut ieri guvernului să nu denunţe unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei derulat cu Comisia Europeană şi să nu blocheze aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, în semn de răspuns pentru amânarea aderării României la Schengen. Şeful statului l-a contrazis astfel pe ministrul de externe Teodor Baconschi, care declara, într-un interviu publicat luni de ziarul "Adevărul", că Bucureştiul ar putea să denunţe MCV şi s-ar opune unei aderări a Croaţiei fără acest mecanism, în condiţiile în care Franţa şi Germania vor să amâne accesul ţării noastre în spaţiul Schengen din cauza problemelor din justiţie. În tot acest iureş al declaraţiilor, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat aseară că este dispus să demisioneze dacă premierul îi cere acest lucru şi dacă este găsit vinovat de întârzierea aderării României la Schengen. Realism bulgar La Sofia, declarația oficialului ungar nu a adus "nimic nou". "Asta nu este nimic nou. Când două ţări membre (Franţa şi Germania) susţin că aderarea noastră la Schengen va fi amânată, este clar că nu are cum să existe o unanimitate", a declarat, pentru Agerpres, Vesela Cerneva, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. Vesela Cerneva a subliniat că Bulgaria va îndeplini toate criteriile de aderare până la data de 31 martie 2011. Întrebată dacă Bulgaria va fi, totuşi, mulţumită să adere la spaţiul Schengen în octombrie, după cum ar fi indicat Pinter, Cerneva a spus: "Haideţi să nu ne jucăm cu datele. Noi vom fi gata în martie şi cu cât mai repede aderăm, cu atât mai bine".