Ministerul Sănătății : Toate medicamentele din lista de compensate vor fi disponibile în maximum 30 de zile

Ministerul Sănătății : Toate medicamentele din lista de compensate vor fi disponibile în maximum 30 de zile

Toate cele 23 de molecule care au fost introduse în lista de compensate și gratuite prin hotărârea de guvern din noiembrie 2014 vor putea fi prescrise peste o lună de zile, după ce în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății(M.S.) vor fi funcționale în maximum două săptămâni , a anunțat ieri Alin Țucmeanu, secretar de stat în M.S.

"Niciun pacient nu a rămas fără medicamente. Avem problema cu comisiile, pe care sperăm să o rezolvăm în două săptămâni maxim, să putem să avem protocoale pentru a putea avea toate prescrierile. Protocoalele nu pot fi elaborate de societăţile medicale pentru că legea spune foarte clar: comisiile de sănătate ale MS ! În acest moment, comisiile de specialitate au fost publicate pe site-ul MS, sunt complete, sper să le avem în două săptămâni. Mai durează cam 30 de zile până pot fi prescrise acele medicamente", a explicat secretarul de stat Alin Ţucmeanu, cu prilejul unei dezbateri.

Protocoale pentru 17 molecule, din 23

La rândul său, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a apreciat că toate comisiile de specialitate ar putea fi "valide" în zece zile, însă a precizat că, până la posibilitatea prescrierii celor 23 de molecule, pacienţii dispun de alternative terapeutice. "Problema noastră în momentul de faţă este faptul că nicio comisie, la protocoalele cu probleme, nu îşi asumă protocolul. (...) Eu cred că, în zece zile, ar putea fi valide comisiile de specialitate. În comisie, astăzi intră cineva, mâine, îşi dă demisia altcineva. În acest moment, pacienţii au alternativă terapeutică. Interesul nostru este să ajungă şi aceste molecule cât mai repede pentru că produc o economie de bani, bani care rămân tot pentru tratament. Economia de bani se vede, probabil, după trei luni de zile. Deocamdată, există protocoale terapeutice pentru 17 molecule din cele 23", a spus Ciurchea.

Prețuri mai mici cu 10-15%

Preşedintele ANMDM, Marius Savu, a precizat că protocoalele terapeutice trebuie să explice foarte clar care sunt criteriile de includere şi excludere pentru prescrierea acelor medicamente. "Trebuie să definească foarte clar pacienţii care au nevoie de aceste medicamente. Nu discutăm de a da un medicament mai ieftin, discutăm de medicamente din aceeaşi plajă(...) Pe poliartrită reumatoidă, pot spune că s-au economisit deja câteva milioane fără să intre protocolul în vigoare. Pot spune că, indirect, o economie s-a făcut", a explicat Savu, care a arătat că preţurile vor fi mai mici cu 10-15% pentru moleculele care urmează să fie prescrise.

Pe de altă parte, directorul ARPIM, Dan Zaharescu, consideră că întârzierea posibilităţii de prescriere a celor 23 de molecule incluse pe lista de medicamente compensate şi gratuite este "absolut neaşteptată" și a arătat că diferenţa dintre bugetul de medicamente şi consumul real de medicamente este acoperită de producător prin taxa clawback.