Ministerul Sănătății înființează un comitet pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești
- Simona Suciu
- 21 iulie 2022, 06:40
Infecțiile nosocomiale sunt prezente în toate spitalele din lume, doar că în România nu sunt raportate toate cazurile. Ministerul Sănătății a decis înființarea unui comitet național care să elaboreze un plan de măsuri privind prevenirea acestora, diagnosticarea lor corectă și tratarea infecțiilor pe care pacienții le iau din spitale.
Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale.
Potrivit unui comunicat al Executivului, acesta are ca obiectiv prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor din unităţile medicale (spitale) sau centrele rezidenţiale de stat şi private pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.
Plan național de măsuri
Astfel, Comitetul va planifica, iniţia, coordona, monitoriza şi evalua măsurile necesare în vederea atingerii obiectivelor propuse prin Strategia naţională de prevenire şi limitare a efectelor acestor infecții.
Totodată, va elabora și un plan naţional de informare publică privind semnificaţia, modalităţile de apariţie şi măsurile de prevenire a infecțiilor din spitale şi responsabilităţile pacienţilor.
Rata infecțiilor nosocomiale este în continuare o necunoscută în România. Un raport dat publicității în pandemie arată că nici măcar un sfert dintre spitale nu au raportat, în acea perioadă, infecţiile intraspitalicești, deși erau obligate să facă asta.
Grup de experți
Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii se precizează că din componenţa Comitetului vor face parte, alături de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cei ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei / Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informaţii, Academiei Române, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România. Un grup de 10 experţi va sprijini activitatea Comitetului.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătăţii, va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a HG, potrivit Agerpres.