DOCUMENT. Ministerul Sănătății A SIMPLIFICAT PROCEDURILE de trimitere a bolnavilor la tratament în străinătate
Editura Evenimentul si Capital

DOCUMENT. Ministerul Sănătății A SIMPLIFICAT PROCEDURILE de trimitere a bolnavilor la tratament în străinătate

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii
Autor: | | 0 Comentarii | 987 Vizualizari

Ministerul Sănătăţii a aprobat solicitările privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 28/2003, aprobată cu modificări prin Legea nr.119/2003 şi a Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 50/2004.

„Raportat la cadrul legal existent, accesul pacienților la tratamente Medicale în străinătate, în special al celor cu afecțiuni foarte grave sau în cazul sugarilor, pentru care orice zi de întârziere poate fi fatală, este îngreunat sau chiar inaccesibil, acest fapt impune simplificarea procedurii de trimitere la tratament în străinătate. Pe de altă parte, în activitatea comisiilor teritoriale de specialitate pot apărea disfuncționalități, din cauza concediilor, demisiilor, pensionărilor sau alte motive, a președinților sau membrilor acestora, acest lucru generând obstacole în întocmirea dosarelor pacienților și nerespectarea termenelor prevăzute de legislația în vigoare. Propunerea președinților comisiilor de specialitate teritoriale se face în prezent de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 50/2004, art.2, a lin (5). Pentru a elimina aceste situații propunem ca, în cazul nefuncționării unei comisii teritoriale de o anumită specialitate, dosarele pacienților din județele arondate centrului universitar unde funcționează respectiva comisie să fie analizate de către comisia teritorială de specialitate funcțională din alt centru universitar. Toate aceste disfuncționalități vor fi comunicate de către președintele comisiei către Ministerul Sănătății”, se arată în documentul semnat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ce se schimbă

  • Există situații în care, un tratament poate fi efectuat doar în cadrul unei anumite clinici din străinătate , aceasta punând în dificultate comisia teritorială de specialitate deoarece nu poate re specta prevederile Ord.50/2004, Anexa 2, pct. 4, respectiv recomandarea a minim trei clinici unde tratamentul poate fi efectuat, motiv pentru care, în aceste cazuri, propunem recomandarea unei singure clinici în procesul – verbal medical, cu motivarea acestei alegeri de către comisia teritorială de specialitate și acceptarea dosarului de către comisia Ministerului Sănătății, cu o singură ofertă de tratament. În ultima perioadă, pacienții sau aparținătorii acestora, care au primit aprobare pentru efectuarea tratamentului în cadrul unei anumite clinici, de regulă cea care a transmis oferta cea mai mică de cost, solicită aprobarea efectuării tratamentului la o altă clinică, cu suportarea diferenței de cost dintre cele două oferte.

  • Propunem în acest sens acceptarea cererii pacienților de a efectua tratamentul recomandat la altă clinică nominalizată de către comisia teritorială de specialitate, cu suportarea diferenței de preț dintre cele două oferte de cost transmise de către clinici , până la finalizarea tratamentului precum și pentru efectuarea transportului. Propunem această modificare întrucât ofertele de cost fiind estimative pot suferi modificări până la finalizarea tratamentului, fapt care face imposibilă justificarea aprobării tratamentului la o clinică , care depășește cu mult oferta de cost cea mai mică aprobată.

  • Marea majoritate a pacienților care au efectuat un tratament în străinătate, sunt solicitați periodic de către clinici la control, prezentarea la control fiind condiționată de ob ținerea procesului – verbal medical pentru trimite rea la tratament în străinătate. Pentru a obține procesul – verbal medical, pacienții sunt nevoiți să se deplaseze către mai multe unități sanitare unde se regăsesc membrii comisiilor teritoriale de specialitate , pentru a obține toate semnăturile necesare completării acestuia.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate