Ministerul, orb in fata jafului Hidroelectrica

Ministerul, orb in fata jafului Hidroelectrica

Hidroelectrica SA cumpara energie scumpa si o revinde ieftin "baietilor destepti". Diferenta o plateste populatia.

Transformarea Hidroelectrica din producator de energie in cumparator este stiuta si acceptata la nivelul Ministerului Economiei in portofoliul caruia se afla compania. Situatia neobisnuita, in care se afla cel mai mare producator de energie hidro din Romania, este determinata de seceta accentuata si de cantitatile uriase pe care le are contractate cu „baietii destepti”.

Oficialii ministerului ridica neputinciosi din umeri in fata artificiilor financiare pe care le face Hidroelectrica, companie lovita serios de seceta hidrologica din acest an. Lipsa apei a redus considerabil cantitatile de energie produse de compania de stat. Din aceasta cauza, pentru a asigura contactele pe care le are in derulare, Hidroelectrica a ajuns sa cumpere un megawatt ora (MWh), de pe bursa de energie (OPCOM), cu 50 de euro si sa-l vanda cu 20 de euro „baietilor destepti”.

Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, si alti directori ai companiei de stat sunt cercetati penal pentru subminarea economiei nationale pentru manevre similare operate in 2003, un an cu seceta extrema.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Economiei se face ca ploua

Intrebat daca Hidroelectrica poate sa asigure energia pe care o are contractata pentru populatie, dar si contractele „baietilor destepti”, Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), ne-a declarat ca „Hidroelectrica are, pe langa productie proprie, si contracte prin care achizitioneaza energie”.

Sandulescu a evitat sa precizeze clar daca aceste contracte de achizitie de energie au ca scop acoperirea celorlalte contracte ale „baietilor destepti”. „Nu stiu sa va spun pentru ca totusi e o societate comerciala care isi deruleaza singura operatiunile de cumparare, vanzare sub managementul propriu. Deci nu trebuie sa le spun eu „cumparati azi sau nu”.

Dar stiu ca are astfel de contracte pentru asigurarea riscului tocmai pentru astfel de situatii. Hidroelectrica nu sta totusi numai in Portile de Fier, nu are aceasta ca singura hidrocentrala. E drept, e cea mai mare hidrocentrala”, a mai precizat Sandulescu.

Directorul Directiei de Politici Energetice din MEF sustine ca declansarea starii de necesitate, care ar duce la rezilierea contractelor paguboase pentru stat cu „baietii destepti” ar trebui ceruta de conducerea Hidroelectrica.

„Starea de necesitate este solicitata de catre agentul economic respectiv la Camera de Comert si Industrie. Deci nu ministerul este cel care declara starea de necesitate si se declara pe fiecare contract in parte. Din cate stiu asta s-a intamplat in 2003”, a spus Sandulescu.

Acesta a fost singurul punct de vedere al unui oficial al Ministerului Economiei. Ministrul Varujan Vosganian, desi ne-a promis ca va comenta situatia de la Hidroelectrica, nu a facut-o nici in cursul zilei de ieri. Biroul de presa al MEF sustine ca vom primi totusi o pozitie oficiala a ministrului abia saptamana viitoare.

De nereziliat

Contractele de vanzare de energie incheiate de Hidroelectrica cu mai multe firme privilegiate - Energy Holding SA, Buzmann Industries, Alro SA, Luxten Lighting saul Enol - au fost ticluite in asa fel incat sa fie de neanulat.

Clauza de forta majora, singura care ar permite rezilierea contractelor „baietilor destepti”, a fost stabilita la limita extrema - seceta hidrologica -, care in opinia specialistilor este foarte greu de atins.

Marius Postelnicescu, directorul Administratiei Nationale Apele Romane, spune ca regulile in baza carora autoritatile pot declansa starea de seceta hidrologica sunt foarte drastice.

„Eu nu pot sa declansez starea de seceta hidrologica atata timp cat alimentez localitatile si populatia, care este principalul nostru client, in conditiile in care alimentez si industria si agricultura, dar si Hidroelectrica. Mai ales ca nu am impus restrictii Hidroelectricii”, sustine Postelnicescu.

Directorul Apelor Romane ne-a declarat ca Traian Oprea, directorul Hidroelectrica, a pus in discutie declansarea starii de seceta hidrologica: „Noi am considerat ca nu era cazul”.

APA TRECE, HIDROCENTRALELE NU PRODUC

Sindicalistii acuza ca tranzactiile cu „baietii destepti” sunt „de tip mafiot”

Dumitru Chirita, presedinte al sindicatului „Energia Mileniului III”, sustine ca statul ar trebui sa intervina si sa anuleze contractele „baietilor destepti”.

Chirita considera ca „atunci cand s-au facut aceste contracte cu „baietii destepti”, au fost incheiate fara oferta publica. Consumatorii care nu au avut acces la energia ieftina, energie care a fost vanduta de producatori prin tranzactii de tip mafiot cu anumiti „baieti destepti”, au fost privati de acces la energie”.

Sindicatul condus de Chirita are 40.000 de membri si este direct afectat. „In urmatorii cinci ani, vom pierde cel putin patru mii de locuri de munca si ca efect al contractelor cu „baietii destepti”.

Nu trebuie pusa problema rezilierii contractelor, ci a constatarii nulitatii lor pentru ca ele au fost incheiate cu incalcarea legii. Nu aveau dreptul sa le incheie decat dupa ce se facea oferta publica. Cine dadea mai mult pe MWh ala trebuia sa incheie contractul”, ne-a declarat Dumitru Chirita.

„S-a privatizat profitul! Transferandu-se profitul imoral si ilegal, veniturile companiei au scazut, iar posibilitatea de a aloca beneficii sociale salariatilor s-a redus”, isi argumenteaza Dumitru Chirita optiunea.

Chirita reclama aceeasi situatie dezvaluita ieri de EVZ: „Apa nu mai este! Pentru a acoperi aceste contracte pe termen lung, Hidroelectrica cumpara acum din piata energie scumpa pentru a onora aceste contracte”.

„Consumatorii sa accepte scumpirile”

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie - IRE, sustine ca statul nu trebuie sa intervina in contractele „baietilor destepti”.

„Dupa mine nu este o stare de calamitate, deci statul nu ar trebui sa intervina petru ca piata este perturbata si la fel si investitiile”, sustine Jean Constantinescu legat de contractele „baietilor destepti”.

In opinia sa, seceta prelungita nu poate fi un motiv consistent pentru a justifica o interventie din partea statului, pentru ca ar transmite un semnal negativ investitorilor in Romania si ca „interventiile administrative in piata sunt distorsiuni”.

Jean Constantinescu considera „normal” ca Hidroelectrica sa cumpere energie scumpa si sa o revanda in pierdere, deoarece conducerea companiei aplica procedurile de „managementul riscului”. Constantinescu considera ca „minusurile si plusurile se vor compensa la finalul anului”.

In opinia sa, consumatorii casnici ar trebui sa accepte scumpirea facturii la energie pentru ca si in alte tari se procedeaza la fel si, mai ales, ponderea facturii de curent in bugetul unei familii nu este atat de mare. Scumpirea energiei se datoreaza secetei prelungite, potrivit directorului IRE. Jean Constantinescu a fost presedinte al ANRE, institutia care si-a dat avizul pentru semnarea contractelor cu „baietii destepti”.

Cititi si:

Jaf la Hidroelectrica

Hidroelectrica transforma investitiile in deseuri

Furtisagurile Hidroelectrica: de la WC-uri la tablouri