Editura Evenimentul si Capital

Ministerul Economiei intră cu Transelectrica pe Autostrada energetică a Europei. Investiție URIAȘĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 1908 Vizualizari

Ministerul Economiei a reușit, prin Transelectrica, să accelereaze investițiile privind creșterea siguranței Sistemului Energetic în Dobrogea și integrarea energiei din surse regenerabile. Este vorba despre finalizarea celei de-a doua etape din proiectul de retehnologizarea Stației de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest, o investiție de 100 de milioane de lei care face parte dintr-o serie de proiecte zona strategică Dobrogea care asigură aproximativ 30% din totalul producției, fiind a doua zonă după Oltenia. Alături de modernizarea Stației 400/220/110/20 kV Suceava, nodul energetic care unește toate regiunile istorice ale țării, investiția de la Tulcea face parte din planul de investiții care a permis României să aibă, în 2018, aproape 200 de kilometri de Linie Electrică Aeriană prin care ne putem conecta energetic cu Serbia și Ungaria.

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, una dintre cele mai importante companii din subordinea Ministerului Economiei, condus de Dănuț Andrușcă, a marcat finalizarea celei de-a doua etape din proiectul de retehnologizarea Stației de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest. Investiția, în valoare totală de 100 de milioane de lei, face parte dintr-o serie mai lungă de proiecte finalizate, aflate în curs de execuție sau care urmează să fie demarate de Transelectrica în zona Dobrogei, menite să crească siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și să contribuie la integrarea energiei din surse regenerabile. La evenimentul care a avut loc, vineri, 21 septembrie, sub egida anului centenar al Marii Uniri, în prezența Secretarului de Stat în Ministerul Economiei Bogdan Andronic, au participat alături de conducerea executivă și neexecutivă a Companiei reprezentanți ai autorităților locale – prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani - ai contractorilor și ai companiilor partenere. Din partea CNTEE Transelectrica SA au participat membri Directoratului – Adrian Constantin Rusu, președinte al Directoratului; Andreea Georgiana Florea, membru al Directoratului; domnul Constantin Saragea, membru al Directoratului; domnul Adrian Mircea Teodorescu, membru al Directoratului; și Viorel Vasiu, membru al Directoratului – precum și membri ai Consiliului de Supraveghere –Gheorghe Olteanu, președinte al Consiliul de Supraveghere (CS); Liviu Ilași, membru al CS; Fănel Mihalcea, membru CS; Ion Ciuculete, membru CS și Adrian Mitroi, membru CS.

Ministerul Economiei punctează că Stația 400/110/20 kV Tulcea Vest este un nod important în rețeaua electrică de transport, fiind sursa de alimentare cu energie electrica a municipiului Tulcea, a platformei industriale ce cuprinde în principal ALUM Tulcea și Șantierul naval Tulcea. Retehnologizarea Stației Tulcea Vest contribuie la creșterea siguranței în funcționare SEN în zona de sud-est prin introducerea echipamentelor noi de înaltă performanță tehnologică, precum și la scăderea riscului în alimentarea Dobrogei cu energie electrică.

Bogdan Andronic – Secretar de Stat în Ministerul Economiei cu atribuții în coordonarea activității de transport energie, a arătat importanța retehnologizării stației Tulcea Vest pentru economia locală și regională: „Dobrogea este importantă pentru cantitatea de energie pe care o furnizează în SEN, iar stația de la Tulcea este importantă pentru toată regiunea Dobrogea, nu doar pentru județ sau oraș. Stația Tulcea Vest asigură alimentarea cu energie electrică a orașului Tulcea, precum și a unor importanți operatori economici, precum ALUM Tulcea, Șantierul Naval Tulcea și mulți alții. Modernizarea și retehnologizarea stației reprezintă o investiție cu beneficii multiple, atât la nivel macro privind Sistemul Energetic Național, cât și la nivel local”.

Procesul de retehnologizare al stației s-a desfășurat în două etape: prima etapă în perioada 2013-2015 și cea de-a doua etapă în perioada 2017-2018.

„Dobrogea este un pol al producției de energie electrică din România, o zonă strategică din punct de vedere al producției de energie electrică din România care asigură aproximativ 30% din totalul producției, fiind a doua zonă după Oltenia. De aceea, Transelectrica își concentrează importante eforturi investiționale în această zonă privind modernizarea, retehnologizarea și mai ales dezvoltarea rețelei de electrice de transport. Mă bucur că în anul centenar al Marii Uniri marcăm investiții importante pe care Transelectrica le-a realizat, le are în curs de realizare sau le va finaliza în următoarea perioadă”, a declarat Adrian Constantin Rusu, Director General Executiv, Președinte al Directoratului Transelectrica.

Dobrogea este o zonă strategică din punct de vedere al producției de energie electrică, astfel încât Transelectrica se implică activ și continuu în modernizarea și dezvoltarea rețelei electrice de transport pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic.

În acest sens, Transelectrica a finalizat în ultima perioadă, are în execuție și în curs de demarare a lucrărilor un număr de șase proiecte majore cu o valoare totală de peste 390 de milioane de lei:

  • Retehnologizarea Stației 400/110/20 kV Tulcea Vest – Etapa a doua a procesului de retehnologizare a fost recepționată în septembrie 2018; valoare totală a investiției 100.757.373 de lei;
  • Retehnologizare Stației 400 kV Isaccea: în execuție; valoare totală investiție 75.438.000 de lei; finalizare – etapa 1: 2019; etapa 2: 2025;
  • Retehnologizarea Stației Medgidia Sud 400/110/20kV: a fost semnat contractul de execuție cu termen de finalizare 2021; valoarea investiției este de 10.681.320 de euro;
  • Racordarea LEA 400 kV Isaccea - Varna şi LEA 400 kV Isaccea - Dobrudja în staţia 400 kV Medgidia Sud – lucrările vor începe la în următoarele săptămâni; valoarea totală a investiției circa 90 de milioane de lei, cu termen de finalizare în 2020;
  • Medgidia Sud - LEA 400 kV dublu circuit Constanța Nord – proiectul se află în stadiul de studiu de fezabilitate și avizare; iar investiția are o valoare de 76 de milioane de lei, cu termen de finalizare 2024;
  • RC LEA 400kV Tulcea Vest – Isaccea - investiție în valoare 3.672.803 de lei, finalizată în 2017.

Fenomen rar intalnit, in Romania! Ce se intampla peste doar doua zile!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI