Ministerul Economiei intră cu Transelectrica pe Autostrada energetică a Europei. Investiție URIAȘĂ
- Petrisor Cana
- 25 septembrie 2018, 18:46
Ministerul Economiei a reușit, prin Transelectrica, să accelereaze investițiile privind creșterea siguranței Sistemului Energetic în Dobrogea și integrarea energiei din surse regenerabile. Este vorba despre finalizarea celei de-a doua etape din proiectul de retehnologizarea Stației de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest, o investiție de 100 de milioane de lei care face parte dintr-o serie de proiecte zona strategică Dobrogea care asigură aproximativ 30% din totalul producției, fiind a doua zonă după Oltenia. Alături de modernizarea Stației 400/220/110/20 kV Suceava, nodul energetic care unește toate regiunile istorice ale țării, investiția de la Tulcea face parte din planul de investiții care a permis României să aibă, în 2018, aproape 200 de kilometri de Linie Electrică Aeriană prin care ne putem conecta energetic cu Serbia și Ungaria.
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, una dintre cele mai importante companii din subordinea Ministerului Economiei, condus de Dănuț Andrușcă, a marcat finalizarea celei de-a doua etape din proiectul de retehnologizarea Stației de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest. Investiția, în valoare totală de 100 de milioane de lei, face parte dintr-o serie mai lungă de proiecte finalizate, aflate în curs de execuție sau care urmează să fie demarate de Transelectrica în zona Dobrogei, menite să crească siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național și să contribuie la integrarea energiei din surse regenerabile. La evenimentul care a avut loc, vineri, 21 septembrie, sub egida anului centenar al Marii Uniri, în prezența Secretarului de Stat în Ministerul Economiei Bogdan Andronic, au participat alături de conducerea executivă și neexecutivă a Companiei reprezentanți ai autorităților locale – prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani - ai contractorilor și ai companiilor partenere. Din partea CNTEE Transelectrica SA au participat membri Directoratului – Adrian Constantin Rusu, președinte al Directoratului; Andreea Georgiana Florea, membru al Directoratului; domnul Constantin Saragea, membru al Directoratului; domnul Adrian Mircea Teodorescu, membru al Directoratului; și Viorel Vasiu, membru al Directoratului – precum și membri ai Consiliului de Supraveghere –Gheorghe Olteanu, președinte al Consiliul de Supraveghere (CS); Liviu Ilași, membru al CS; Fănel Mihalcea, membru CS; Ion Ciuculete, membru CS și Adrian Mitroi, membru CS.
Ministerul Economiei punctează că Stația 400/110/20 kV Tulcea Vest este un nod important în rețeaua electrică de transport, fiind sursa de alimentare cu energie electrica a municipiului Tulcea, a platformei industriale ce cuprinde în principal ALUM Tulcea și Șantierul naval Tulcea. Retehnologizarea Stației Tulcea Vest contribuie la creșterea siguranței în funcționare SEN în zona de sud-est prin introducerea echipamentelor noi de înaltă performanță tehnologică, precum și la scăderea riscului în alimentarea Dobrogei cu energie electrică.
Bogdan Andronic – Secretar de Stat în Ministerul Economiei cu atribuții în coordonarea activității de transport energie, a arătat importanța retehnologizării stației Tulcea Vest pentru economia locală și regională: „Dobrogea este importantă pentru cantitatea de energie pe care o furnizează în SEN, iar stația de la Tulcea este importantă pentru toată regiunea Dobrogea, nu doar pentru județ sau oraș. Stația Tulcea Vest asigură alimentarea cu energie electrică a orașului Tulcea, precum și a unor importanți operatori economici, precum ALUM Tulcea, Șantierul Naval Tulcea și mulți alții. Modernizarea și retehnologizarea stației reprezintă o investiție cu beneficii multiple, atât la nivel macro privind Sistemul Energetic Național, cât și la nivel local”.
Procesul de retehnologizare al stației s-a desfășurat în două etape: prima etapă în perioada 2013-2015 și cea de-a doua etapă în perioada 2017-2018.
„Dobrogea este un pol al producției de energie electrică din România, o zonă strategică din punct de vedere al producției de energie electrică din România care asigură aproximativ 30% din totalul producției, fiind a doua zonă după Oltenia. De aceea, Transelectrica își concentrează importante eforturi investiționale în această zonă privind modernizarea, retehnologizarea și mai ales dezvoltarea rețelei de electrice de transport. Mă bucur că în anul centenar al Marii Uniri marcăm investiții importante pe care Transelectrica le-a realizat, le are în curs de realizare sau le va finaliza în următoarea perioadă”, a declarat Adrian Constantin Rusu, Director General Executiv, Președinte al Directoratului Transelectrica.
Dobrogea este o zonă strategică din punct de vedere al producției de energie electrică, astfel încât Transelectrica se implică activ și continuu în modernizarea și dezvoltarea rețelei electrice de transport pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic.
În acest sens, Transelectrica a finalizat în ultima perioadă, are în execuție și în curs de demarare a lucrărilor un număr de șase proiecte majore cu o valoare totală de peste 390 de milioane de lei:
- Retehnologizarea Stației 400/110/20 kV Tulcea Vest – Etapa a doua a procesului de retehnologizare a fost recepționată în septembrie 2018; valoare totală a investiției 100.757.373 de lei;
- Retehnologizare Stației 400 kV Isaccea: în execuție; valoare totală investiție 75.438.000 de lei; finalizare – etapa 1: 2019; etapa 2: 2025;
- Retehnologizarea Stației Medgidia Sud 400/110/20kV: a fost semnat contractul de execuție cu termen de finalizare 2021; valoarea investiției este de 10.681.320 de euro;
- Racordarea LEA 400 kV Isaccea - Varna şi LEA 400 kV Isaccea - Dobrudja în staţia 400 kV Medgidia Sud – lucrările vor începe la în următoarele săptămâni; valoarea totală a investiției circa 90 de milioane de lei, cu termen de finalizare în 2020;
- Medgidia Sud - LEA 400 kV dublu circuit Constanța Nord – proiectul se află în stadiul de studiu de fezabilitate și avizare; iar investiția are o valoare de 76 de milioane de lei, cu termen de finalizare 2024;
- RC LEA 400kV Tulcea Vest – Isaccea - investiție în valoare 3.672.803 de lei, finalizată în 2017.
Autostrada energetică leagă provinciile istorice ale țării cu Europa
Pe 27 iulie, Transelectrica a recepționat lucrările de modernizare a Stației 400/220/110/20 kV Suceava, nodul energetic care unește toate regiunile istorice ale țării.
Demarate în august 2015, lucrările de modernizare au vizat nivelele de tensiune de 110 kV și 20 kV și au fost executate de asocierea Siemens SRL – EMSESNS PROD SRL. Investiția are o valoare de peste 24 de milioane de lei și este realizată integral din fonduri proprii ale Companiei.
Stația 400/220/110/20 kV Suceava este un important nod energetic din nordul țării atât pentru viitoarea LEA 400 kV Gădălin-Suceava, care va închide inelul de 400 kV între Moldova și Ardeal, cât și pentru viitoarea LEA 400 kV Suceava-Bălți, parte din proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice din România și din Republica Moldova. Prezent la acest eveniment, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a subliniat importanța acestei investiții strategice:
„Este primul eveniment public major intern la care particip și vreau să vă spun că am ales evenimentul Transelectrica și județul Suceava din motive ce țin de suflet. Suceava este sufletul Bucovinei, este o parte importantă din sufletul României, are oameni și locuri și care trebuie sprijiniți și ajutați. Am venit aici în semn de susținere, de încurajare, și de mulțumire a muncii pe care o depuneți în acest județ zi de zi. Știu că Suceava are un potențial economic foarte mare, este frumoasă și bogată, și are oameni de calitate care pot să transforme acest potențial în realitate. Poate ați aflat despre mine, poate v-ați dat seama după vorbă, dar să stiți că eu sunt moldovean. Și vreau să vă spun dumneavoastră și tuturor moldovenilor că a venit vremea ca această zonă să primească atenția, fondurile și respectul meritat. Întreaga regiune a Moldovei are un potențial economic care abia începe să fie valorificat. Românilor din toată țara le spun că investițiile companiilor strategice din portofoliul Ministerului Economiei ce transportă energie sunt în grafic. Vă dau doar două exemple:
Transgaz a început să construiască conduct BRUA. Transelectrica lucrează la închidere inelului de 400 kilo volți.
Sunt un om al vorbelor puține, pentru că am fost mereu de părere că vorbele se duc, faptele rămân. Astăzi suntem în prezența unei fapte în valoare de aproape 6 milioane de euro – mă refer la lucrările de modernizare a Stației Suceava. Este un obiectiv strategic important și pentru Transelectrica, și pentru Minister și pentru România, pentru că stația de la Suceava asigură energie electrică pentru două județe: Suceava și Botoșani. Vreau să felicit Transelectrica pentru această investiție și vreau să-l felicit pe dl Director Rusu pentru că urmărește ca Transelectrica să realizeze planul ambițios de investiții, de peste 420 de milioane de lei, din acest an. Este un plan de investiții care ne-a permis ca în 2018 să avem aproape 200 de kilometri de Linie Electrică Aeriană prin care ne putem conecta energetic cu Serbia și Ungaria și este un plan care ne permite să ne grăbim să finalizăm autostrada energiei electrice din România – inelul de 400 kilovolți. Vă mulțumesc și vă îndemn să îndrăzniți să priviți cu optimism spre viitor!”.