Ministerul de Interne și Academia de Poliție împart cetățenii români în două categorii: născuți în România și născuți în Republica Moldova

Ministerul de Interne și Academia de Poliție împart cetățenii români în două categorii: născuți în România și născuți în Republica Moldova

Doi absolvenți cu diplomă de licență ai Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de poliție „Alexandru Ioan Cuza” sunt purtați pe drumuri de autoritățile statului român, care se pare nu mai au nevoie de specialiști școliți pe banii noștri, deși deficitul de personal este recunoscut oficial

Andrei Culai și Dumitru Dubneac-Chioru, însoțiți de avocatul lor, Valentin Precup, au bătut la toate porțile care ar putea dispune emiterea ordinelor prin care să le fie acordat primul grad de ofițer, respectiv sublocotenent de pompieri, și ordinul pentru repartizarea pe funcții corespunzătoare în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, ca și celorlalți colegi ai lor.

MAI refuză să satisfacă cererile celor doi invocând un articol din Protocolul de cooperare încheiat cu omologul din Republica Moldova în domeniul formării personalului, conform căruia „MAi din România nu acordă grade militare sau profesionale și nu asigură locuri de muncă în cadrul structurilor sale subordonate pentru absolvenții din Republica Moldova”.

Un angajament lipsă

E adevărat că Dubneac-Chioru și Culai au susținut, în iulie 2015, examenele de admitere la Academia de Poliție din Republica Moldova, stat în care s-au născut, cu opțiunea Facultatea de pompieri a Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din România, însă între timp au obținut cetățenia română și și-au stabilit domiciliul în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul lucru care îi diferențiază de ceilalți colegi ai lor este că nu au semnat angajamentul prevăzut prin art. 91 din legea 80/1995 prin care se obligă să lucreze în MAI cel puțin 10 ani de la data nașterii raportului de serviciu, însă sunt dispuși să semneze un astfel de angajament sau o declarație notarială ori act/angajament notarial.

Conform dispozițiilor art.4 din legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pot fi ofițeri, maiștri militari sau subofițeri, în activitate, persoanele care au cetățenie română și domiciliul în țară.

Paria și în Republica Moldova

Problema este că absolvenții noștri fiind cetățeni români, cu domiciliul în România, pe de o parte au drepturile legale de a primi grad și repartiție fiind absolvenți ai Facultății de Pompieri și, pe de altă parte, nu mai pot primi grade militare în Republica Moldova, după legea de acolo, având domiciliul în străinătate.

Astfel, protocolul de școlarizare încheiat de MAI România cu MAI Moldova nu poate avea efect asupra drepturilor lor de cetățeni români cu domiciliul în România, absolvenți ai Academiei de Poliție A.I. Cuza.

Însă nimeni, nici din MAI și nici din IGSU, nu își asumă responsabilitatea acordării gradelor și repartițiilor pentru ei și astfel se pot pierde doi specialiști foarte buni, școliți pe cheltuiala statului român. Asta în condițiile în care alții pleacă din sistem pentru locuri de muncă mai bine plătite, preferând să restituie cheltuielile de școlarizare.

Să nu mai vorbim de grade acordate peste noapte în MAI pentru diverse „pile” sau „pupile”.

De la Ana la Caiafa

După susținerea examenelor de licență (sesiunea 2019) în data de 12.07.2019 Andrei Culai și Dumitru Dubneac-Chioru au depus Memorii la:

● Facultatea de Pompieri; nu au primit răspuns

● Academia de Poliție A.I. Cuza, unde au fost în audiență la doamna rector, i-au explicat situația și li s-a spus că nu ține deloc de competența lor să acorde grad și repartiție; la data de 24.07.2019 au primit răspuns scris

● Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, unde au fost în audiență la Raed Arafat.

I-au explicat situația, le-a primit și înregistrat memoriile și i-a îndrumat să le depună și la IGSU, spunându-le că de ei depinde rezolvarea problemei și va încerca să îi ajute; încă nu au primit răspuns

● IGSU, pe 16.07.2019 au fost în audiență la inspectorul general al IGSU și doi ofițeri de la Direcția Resurse Umane, care le-au spus că vor face tot posibilul pentru rezolvarea situației pentru că știu că sunt doi absolvenți foarte buni.

La data de 23.04.2019 au depus la IGSU o cerere în completarea memoriilor și au anexat dovada absolvirii (adeverința de licență). La data de 29.07.2019 au primit răspuns de la IGSU că ”nu se poate” să primească gradul de ofițer și repartiție deoarece nu au fost recrutați de IGSU și că ar putea fi încadrați ulterior în mod direct din sursă externă, prin examen/concurs.