Ministerul Apărării, despre mobilizarea din Republica Moldova: „Nu este stare de asediu”

Ministerul Apărării, despre mobilizarea din Republica Moldova: „Nu este stare de asediu” Sursa foto: twitter

În urma informațiilor care au circulat pe rețelele de socializare din Republica Moldova cu privire la mobilizarea bărbaților născuți în anii 1996-2004, Ministerul Apărării a făcut câteva precizări în acest sens, afirmând că nu este altceva decât o dezinformare.

„În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premise pentru declararea mobilizării”, a subliniat Ministerul Apărării.

Dezmințirea vine în contextul în care rețelele de socializare au informații precum că mai mulți bani scrise și instituții publice au primit publice ale Ministerului Apărării în care au fost solicitate informații cu privire la bărbații născuți în anii 1996-2004.

Numai președintele poate declara mobilizarea parțială sau generală

„Dezinformările privind o eventuală mobilizare ce urmează a fi declarată pe teritoriul Republicii Moldova continuă. De această dată, în canalele de Telegram, se vehiculează informația potrivită căreia acest lucru se va întâmpla în luna noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Apărării reiterează în conformitate cu Legea Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război:

— mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război.

— Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizarea propunerii Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală”, se arată în mesajul remis de ministru.

Totodată, Ministerul Apărării îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse credibile și oficiale.

Republica Moldova intenționează să se doteze cu un sistem de apărare antiaeriană

Autoritățile de la Chișinău lucrează în prezent la modificarea legislației naționale, astfel încât aceasta să permită achiziții multianuale în domeniul apărării pentru ca, ulterior, Republica Moldova să poată achiziționa un sistem de apărare antiaeriană, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Dotarea Republicii Moldova cu un sistem antiaerian performant a apărut ca urgenţă pe agenda Chişinăului după recenta survolare a spaţiului aerian al republicii a trei rachete de croazieră ruseşti în drum spre ţinte în Ucraina.

Ministrul Apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naţionale, dar chiar şi aşa, Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană.

Se va achiziționa un sistem foarte complicat şi costisitor

Ministrul Apărării: „Este un sistem foarte complicat și costisitor. Este vorba de o achiziție pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achizițiile se făceau pe termen scurt și într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistență din partea partenerilor străini nu va fi greu să obținem această capacitate”, a declarat Anatolie Nosatîi.

La începutul lunii octombrie, titulara de la apărare din Germania, Christine Lambrecht, a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova drone militare și alte echipamente necesare armatei naționale moldovene, potrivit voceabasarabiei.md.