Minerii sting lămpaşele

Minerii sting lămpaşele

Minerii din Valea Jiului declanşează noi acţiuni de protest săptămâna viitoare. După mitingul de luna trecută, ortacii vor întrerupe activitatea de exploatare marţi, 12 aprilie, timp de 2 ore şi vor intra într-o grevă de avertisment. Decizia de încetarea activităţii a fost luată azi, în urma şedinţei extraordinare a Consiliului de Coordonare a Ligii Sindicatelor Miniere.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere, Zoltan Lacataş, susţine că oprirea lucrului se va face între orele 11.30 - 12.30 şi 23.30 - 00.30, iar hotărârea vine după ce Ministerul Economiei a transmis Companiei Naţionale a Huilei refundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2009, cu o diminuare de 12 la sută a drepturilor salariale ale angajaţilor, precum şi a facilităţilor acestora.

„Nu am solicitat altceva decât menţinerea drepturilor şi a facilităţilor din actualul CCM, considerând că această criză economică, mai mult sau mai puţin artificială, afectează şi societatea noastră comercială, dar nu putem să fim şi nu vom fi niciodată de acord ca salariile angajaţilor CNH-SA să fie diminuate cu aproximativ 12%. Dacă cineva crede că se va atinge de drepturile salariale ale minerilor se înşeală”, a declarat Lacataş.

Lista de revendicări

În prezent, la CNH Petroşani îşi desfăşoară activitatea un număr de 10.830 de angajaţi. Reprezentanţii minerilor susţin că solicită ca fondul de salarii pe anul 2009 să fie calculat pe 12 luni şi să fie raportat la fondul de salarii pe luna ianuarie 2009, înmulţit cu 12 luni, fapt ce înseamnă ajustarea salariilor angajaţilor în funcţie de Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, de ramură şi de unitate.

Liderii de sindicat acuză managementul defectuos de la nivelul administraţiei companiei, Consiliului de Administraţie, precum şi la nivelul anumitor sucursale ale companiei, care a generat o blocare în aprovizionarea cu materiale şi piese de schimb pentru buna desfăşurare a activităţii.

Ei solicită locuri de muncă sigure, un program de investiţii pentru retehnologizarea şi modernizarea procesului de producţie sau reîmprospătarea forţei de muncă prin angajări de personal. De asemenea, lista de revendicări a sindicaliştilor mai include reanalizarea ajutorului de stat pentru perioada 2009-2020, conform Strategiei Energetice a României, dar şi înfiinţarea Complexului Energetic din care să facă parte şi compania Huilei.

Pe de altă parte, administraţia Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a anunţat doar că nu are în plan disponibilizarea de personal pentru acest an, singurele plecări din cadrul unităţii economice fiind cele prin pensionarea angajaţilor care îndeplinesc criteriile prevăzute de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News