Evenimentul Zilei > Politica > Gest şocant al unui şef din Poliţie. „Miliţianul” care a bătut o fetiţă până a amuţit de frică
Gest şocant al unui şef din Poliţie. „Miliţianul” care a bătut o fetiţă până a amuţit de frică

Gest şocant al unui şef din Poliţie. „Miliţianul” care a bătut o fetiţă până a amuţit de frică

Comisarul şef Cezar Filip a oripilat o ţară întreagă după ce a fost văzut cum loveşte cu sălbăticie o fată de 14 ani. Specialiştii consultaţi de "Evenimentul zilei" explică ce consecinţe nefaste poate avea comportamentul poliţistului

Imagini incredibile, ieşite la iveală ieri, cu un om în toată firea care loveşte cu sălbăticie un copil au şocat o ţară întreagă. Cu atât mai revoltător este faptul că cel surprins de camerele de luat vederi este un poliţist care trebuie să apere minorii de abuzurile celor mari: comisarul-şef Cezar Constantin Filip, comandant al Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ.
Scenele uluitoare în care bărbatul o loveşte cu palmele şi cu picioarele pe Ana Maria Tănase, o fată de 14 ani, au loc chiar în sediul instituţiei pe care o conduce Filip, iar la bătaia aplicată fetei asistă, pasiv un alt poliţist: subcomisarul Lucian Gabur, ofiţer de cercetare judiciară.
Furia din afara legii
"Evenimentul zilei" a stat de vorbă cu poliţişti, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi psihologi care ne-au explicat ce trebuie să facă oamenii legii şi ce consecinţe pot avea astfel de abuzuri.
Oficiali din IPJ Neamţ au spus că, în ziua agresiunii, chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, Ana a fost prinsă după ce a tâlhărit o bătrână, alături de alţi copii. O femeie de 71 de ani a fost trântită la pământ, s-a lovit grav, iar minorii i-au furat geanta. Furios, Cezar Filip a lovit-o şi a tras-o de păr. "Trebuie înţeles faptul că minorii nu ştiu să se comporte în anumite situaţii şi că, uneori, nici părinţii nu se ocupă suficient de educarea şi supravegherea lor", spun oficiali din Poliţia Română. În Statutul Poliţistului se prevede că, faţă de copii, poliţistul trebuie să dovedească mult tact, având în vedere că sunt uşor de influenţat, iar uneori au înclinaţii spre teribilism.
Protecţia Copilului a aflat după două săptămâni
Conform legii, după ce au prins un copil care a săvârşit o infracţiune, poliţiştii trebuia să anunţe Protecţia Copilului. Minorii răspund penal şi de la 14 ani, dacă au săvârşit fapta cu discernământ. Apoi, în prezenţa unui psiholog, e sesizat Parchetul care poate cere un referat de evaluare, făcut de serviciul de probaţiune de pe lângă tribunal.
Or, aşa cum ne-a relatat directorul adjunct de la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, Dan Marian Losta, el a aflat abia ieri despre incidentul care a avut loc în urmă cu două săptămâni. "Am colaborat, deseori, cu poliţiştii, dar despre acest caz am aflat de la televiziuni. Am sesizat conducerea IPJ Neamţ", a precizat directorul.

Bătaia aplicată Anei de către ofiţer a fost surprinsă
de o cameră de luat vederi din incinta Poliţiei Piatra Neamţ

Ofiţerul bătăuş a intrat în "medical"
Directorul Dan Losta ne-a spus că Ana a fost crescută de bunica paternă de la şapte luni, iar mama ei e plecată în Italia. După ce au aflat de incident, psihologii s-au dus să stea de vorbă cu fata şi cu bătrâna. De frică, Ana nu îi spusese femeii ce a păţit. "A mai furat şi anul trecut, când era minoră, şi a fost consiliată", ne-a spus Losta.
"Minorii devin delicvenţi când pleacă dintr-un centru de plasament sau familie dezorganizată. Ajung la şcoala de corecţie. Între aceste două puncte e un vid. O soluţie ar fi un centru de recuperare în care copilul să beneficieze de consiliere pentru o perioadă de timp şi în care se poate stopa tendinţa de a fura", susţine Losta. Conducerea Poliţiei Române a trimis la IPJ Neamţ o echipă de control. În acelaşi timp, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, i-a cerut lui Cezar Filip demisia. Aseară, acesta a fost nevoit să demisioneze.

Psiholog: "Fetiţa a suferit traumă după traumă. Ar trebui scoasă din mediul în care trăieşte"

Psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner este de părere că adolescenta agresată de poliţişti a trăit într-un mediu plin de violenţă, astfel că noutatea nu este pentru ea violenţa.
"Probabil a mai avut astfel de întâlniri cu poliţia"
"Dacă era cunoscută cu antecedente de genul furturilor din buzunare este foarte posibil ca întâlnirea ei cu poliţia să nu fie prima. Cel mai probabil ea cunoştea riscurile şi consecinţele unei asemenea fapte. Este posibil ca poliţistul bătăuş să fi răbufnit atunci. Oricum, copilul acesta a suferit traumă după traumă", este de părere psihologul Keren Rosner.
Fata a învăţat din această experienţă că este respinsă încă o dată după ce a fost respinsă de părinţi care au lăsat-o în grija bunicii. "Tot ce ştie acest copil este agresivitatea, fie fizică, fie verbală. Cel mai probabil, nevoile au determinat-o ca împreună cu alţi copii să tâlhărească o bătrână. A acţionat într-o situaţie limită pentru că un copil neacceptat de părinţi şi crescut de bunică are de multe ori nevoi nesatisfăcute. Adolescenta ar trebui scoasă din mediul în care trăieşte, rupte relaţiile nocive pe care le are cu ceilalţi copii şi consiliată, învăţată că în viaţa aceasta are şi altă variantă", este de părere psihologul.