Evenimentul Zilei > Social > Militarii români din teatrele de operații externe își apără țara
Militarii români din teatrele de operații externe își apără țara

Militarii români din teatrele de operații externe își apără țara

Aflat ieri, în preambulul Zilei Armatei, la Satu Mare, la dezbaterea “Armata - instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională”, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a afirmat că este mâhnit de remarcile negative privind prezenţa militarilor români în teatrele de operaţii externe, precizând că aceştia apără, astfel, şi ţara noastră.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, conform unei știri Agerpres, că remarcile negative vizavi de militarii români sunt rodul inerției.
"Acum, când suntem de peste un deceniu cu cele mai înalte aprecieri din toate părţile, în Afganistan şi în Balcanii de Vest, acum când ne pregătim de eventuale noi misiuni, posibile sau deloc de exclus în fierberea geopolitică şi militară în care e lumea de azi, vreau să spun că mă supără nespus când se susţine, probabil din inerţie, că suntem acolo la solicitarea NATO, ori a SUA, ori a numai ştiu cui. Nu! Militarii români sunt acolo, în primul rând, pentru că în felul acesta ne apără şi pe noi, fie îndiguind terorismul, ca să nu ne intre pe uşa din dos în propriile noastre case, fie stăvilind instabilitatea ce ne-ar penaliza negreşit şi pe noi", a afirmat Mihnea Motoc.
Mihnea Motoc s-a declarat deranjat şi de comentariile tendenţioase privind modalitatea în care sunt motivați militarii români să plece peste graniţă.
"Mă mai mâhneşte şi când se atribuie cu tendenţiozitate tot felul de motivaţii mersului soldatului român în teatrele de operaţii. Cei ce o fac nu mai cred că în România mai există patriotism, mai există voinţa de a te expune ori chiar sacrifica, plătind preţul pentru valorile şi felul de a fi, fără de care nu putem exista. Asta fac și militarii români. Rămâne valabil ce spunea Mark Twain şi anume că patriotismul înseamnă să-ţi susţii ţara mereu şi Guvernul atunci când o merită", a adăugat ministrul. Totodată, Mihnea Motoc a tras un semnal de alarmă, având în vedere că mediul de securitate regional şi global este actualmente semnificativ deteriorat şi mai complicat decât oricând în istoria recentă: "Trăim într-un mediu de securitate regional şi global semnificativ deteriorat şi mai complicat decât oricând în istoria recentă. Aceste lucruri aproape că nu mai trebuie explicate ori demonstrate. Oamenii le văd la televizor, în presă, în tot ce numim surse deschise de informaţii''.