Evenimentul Zilei > Justitie > Milioanele din contractele lui Vanghelie au ajuns în offshore-uri din insule exotice
Milioanele din contractele lui Vanghelie au ajuns în offshore-uri din insule exotice

Milioanele din contractele lui Vanghelie au ajuns în offshore-uri din insule exotice

Firma care a început reabilitarea a zeci de blocuri din sectorul 5 a intrat în insolvență. Societatea a primit, ilegal, contractele pentru lucrări de la două societăți offshore, controlate de prietenul primarului de la sectorul 5

Afaceristul Marin Dumitru, cel care a câștigat contracte de zeci de milioane de euro pentru anveloparea blocurilor din sectorul 5, prin firmele lui, a fost arestat în urmă cu o lună. Surse din rândul anchetei au explicat, pentru EVZ, că Dumitru a câștigat mai multe licitații publice prin două fime: Imob Lux Construct și Dioma International Exim. El a subcontractat aceste lucrări firmei Teleelectron, deși în caietul de sarcini al licitației se preciza clar că subcontractarea nu este permisă.

Rețeaua „Boschetarul”

Procurorii spun că Teleelectron a făcut lucrări de mântuială, după care, societatea a cerut returnarea TVAului, moment în care a rezultat frauda pusă la punct de partenerii primarului Marian Vanghelie. Teleelectron a declarat relații comerciale fictive cu trei societăți deținute de boschetari. Ulterior, a intrat în insolvență.

Procurorii arată că în perioada 2009 – 2014, Imob Lux Construct și Dioma International Exim sunt două societăți de tip offshore înregistrate în Seychelles și Noua Zeelandă. Ele au câștigat contrcte uriașe cu Primăria Sectorului 5. De exemplu, în 2013, într-o singură zi, Dumitru a semnat șase contracte în valoare totală de 88,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică a câtorva zeci de blocuri.

Procurorii arată că „s-a constatat că aceste societăți comerciale declară la rândul lor achiziții fictive, transferând sume impresionante în conturile unor societăți de tip fantomă de unde sunt retrase în aceeași zi în totalitate, în numerar”.

Administratoarea penală

În urma unor denunțuri care o vizau pe Nicoleta Preda, administratorul societății Teleelectron, procurorii au intrat pe fir și au decis reținerea mai multor persoane. Judecătorii susțin că lăsarea în libertate a lui Marin Dumitru, și a 14 complici, prezintă un pericol concret pentru ordinea publică și că se pot sustrage anchetei.

O prietenie de 20 de milioane de euro

În urmă cu o lună, mai mulți afaceriști, printre care și Marin Dumitru, au fost puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Dumitru (foto stânga), apropiat al primarului de la sectorul 5, Marian Vanghelie (foto dreapta), a primit într- o singură zi contracte de la Primăria Sectorului 5 în valoare de 20 de milioane de euro. 15 persoane au fost arestate pentru că au spălat bani, prin intermediul unor documente false și înregistrări contabile fictive. Prejudiciul adus statului se ridică la 42,4 milioane de lei.