O afacere de 750 de milioane dolari anual peste mormântul lui Gaddafi
Editura Evenimentul si Capital

O afacere de 750 de milioane dolari anual peste mormântul lui Gaddafi

Autor: | | 0 Comentarii | 1935 Vizualizari

După primăvara arabă, Libia a devenit teatrul unui jaf internaţional

Un grup de instituţii media locale (malteze) şi internaţionale, inclusiv Reuters, au început să publice articole cu privire la subiecte urmărite de Daphne Caruana Galizia în cadrul unei iniţiative intitulate „proiectul Daphne”.

Jurnalista care a coordonat investigaţia Panama Papers în Malta, Daphne Caruana Galizia, a murit în data de 16 octombrie 2017, după ce un dispozitiv exploziv i-a spulberat maşina, bucăţi din vehicul ajungând pe un câmp învecinat. Un blogger ale cărui postări adunau mai mulţi cititori decât ziarele din Malta, Galizia a fost descrisă de Politico drept „one-woman WikiLeaks”.

Postările ei deranjau atât instituţiile publice, politicienii până la nivelul Primului Ministru al Maltei, cât şi personaje influente ale lumii interlope.

Moartea în paradisul contrabandiştilor”

Recent, pe platforma „proiectul Daphne”, fost publicat articolul cu titlul „Moartea în paradisul contrabandiştilor”, care descrie, pe larg, un subiect tratat anterior de jurnalista asasinată Daphne Caruana Galizia. El se referă la contrabanda cu petrol prin care Libia pierde 30-40% din producţia realizată pe teritoriul naţional.

Estimarea îi apartiţine lui Mustafa Sanalla, preşedinte al Companiei Naţionale de Petrol Libiană, care a afirmat în data de 18 aprilie 2018 la Geneva: „Estimăm că între 30-40% din combustibilul produs în Libia este furat sau direcţionat către contrabandă, cu o pierdere a populației libiene de ordinul a un miliard de dinari pe an (750 milioane USD)”.

Dar cine sunt cele două personaje implicate?

Darren Debono, 44 de ani, este o fostă vedetă a fotbalului maltez, jucător la FC Valetta, dintr-o familie de vază din insulă. El a intrat în afaceri cu un restaurant cu profil pescăresc, Scoglitti, în care a găzduit petreceri pline de farmec şi a servit cu găleţi întregi de vinuri alese unii legiuitori şi miniştri locali.

Pentru a avea permanent marfă proaspătă, el şi-a creat o mini-flotilă de pescuit. În căutarea de noi pieţe de desfacere pentru peştele şi fructele de mare pe care a ajuns să le recolteze în cantităţi importante, el a intrat în legătură cu distribuitori italieni precum sicilianul Nicola Orazio Romeo. Acesta opera în Acireale, una dintre cele mai mari pieţe de peşte din Italia.

Afacerea sicilianului era patronată de mafia italiană, mai exact de un grup care ţinea de familia Santapaola, care la rândul ei era afiliată Cosa Nostra.

La un moment dat, în afacere intră şi Ben Khalifa, nu este clar cum au ajuns să se cunoască cei doi, scriu jurnaliştii de la proiectul Daphne. Fahmi Ben Khalifa ajunge după declaşarea Primăverii Arabe în 2010 şi ulterior, debarcarea şi asasinarea lui Muammar Gaddafi în Libia, să conducă o miliţie care controla rafinăria din Zawiya. În epoca post Gaddafi, în Libia nu mai există putere centrală de stat. Miliţienii lui Khalifa mai mult furau motorina din rafinărie în loc să o păzească, aşa cum se angajaseră, conform experţilor ONU de la faţa locului.

De la comerţul cu peşte la contrabanda cu petrol via mafia

După cum se vede, legăturile pe linie infracţională erau bine cimentate în momentul în care au apărut oportunităţile generate de haosul din Libia post Gaddafi.

Trecerea de la peşte la contrabanda cu petrol a venit aproape firesc. Ben Khalifa avea acces la o rafinărie de petrol care a producea motorină; flota lor de nave de pescuit și de sprijin putea fi ușor modificată pentru transportul de combustibil; iar Debono avea contactele necesare vânzării motorinei în Malta și Italia.

Cei doi imaginau o afacere pe picior mare pe care au pus-o în cele din urmă la cale. Au achiziţionat două tancuri petroliere Basbosa Star şi Sea Master X (ambele menţionate în dialogul înregistrat de poliţia italiană) şi în cele din urmă l-au cooptat pe Gordon Debono (nicio legătură de rudenie cu ex-fotbalistul).

Acesta din urmă este un mogul al imobiliarelor din Malta, care pe lângă alte 20 de companii deţinea şi una de tranzacţionare a petrolului. Petroplus Ltd. era o prestigioasă companie petrolieră, cu un sediu impunător, cu venituri în valoare de 183 milioane de euro (200 milioane de USD) în 2015.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Libia, gaddafi, fahmi, bin, khalifaStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate