„Într-o țară în care ministrul Finanțelor vorbește despre o ”explozie economică”, de ”reveniri în V și W” este halucinant ca premierul să îi amenințe pe copii cu sistarea plății alocațiilor, pe pensionari cu sistarea plății pensiilor și pe medici și profesori cu sistarea plății salariilor.

Unde s-au dus miliardele cu care ați îndatorat România pe 3 generații? Unde sunt efectele măsurilor de sprijin a mediului privat cu care vă tot lăudați?

Pensionarii au muncit și au contribuit la pensiile pe care le primesc astăzi, iar pensia nu reprezintă o pomană, cum sfidător o numește Orban! Iar copiii au nevoie acum de bani, mai ales în condițiile haosului provocat în educație. Pe medici sau pe profesori v-ați gândit să-i pedepsiți? Tocmai pe cei din prima linie??!

Majorarea pensiilor, ca și dublarea alocațiilor, sunt prevăzute de legi votate de Parlament și promulgate de Președinte. Dacă v-ați opri din furat, dacă ați gestiona corect banii publici, dacă ați fi ajutat cu adevărat mediul de afaceri, atunci ați fi avut de unde să majorați și pensiile și să dublați alocațiile! Dar preocupările voastre au fost doar propriile buzunare. Și alegerile…”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

A început marea „dublare”: alocațiile pentru copii cresc cu 20% din septembrie

Ordonanţa de urgență privind creșterea alocațiilor copiilor a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, acestea urmând să crească cu 20% din luna septembrie.

Mult așteptata lege a dublării alocațiilor pentru copii, anunțată de Guvern ca urmând a avea loc în etape, va fi implementată, căci Ordonanța de urgență care o reglementează a apărut vineri în Monitorul Oficial. Aceasta se aplică începând cu luna august 2020, ceea ce înseamnă că în septembrie copiii vor lua prima majorare a alocației, corespunzătoare sumelor pentru luna august.

Concret, ordonanța stabilește că, începând cu luna august 2020, alocația de stat va crește de la 156 de lei la 185 de lei pentru copiii care au între 2 și 18 ani, de la 311 la 369 de lei pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, respectiv de la 311 la 369 de lei la copiii cu handicap.

Creșterea va fi graduală, urmând ca, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, alocațiile să se mărească progresiv, însă intervalul de timp anunțat de Guvern pentru mult-așteptata dublare are ca termen final anul 2022. Abia din luna iulie 2022, alocațiile de stat pentru copii vor fi de 300 de lei, respectiv de 600 de lei, adică dublarea propriu-zisă pe care Curtea Constituțională a declarat-o obligatorie de la 1 august 2020, conform deciziei definitive a acesteia din 15 iulie.

Începând cu luna august a acestui an, alocația crește cu 20% procent aplicat diferenței dintre 300 de lei și cuantumul actual, potrivit proiectului de OUG. Cum alocația standard este acum de 150 de lei, rezultă că, de luna viitoare, copiii între 2 și 18 ani vor primi în plus 30 de lei la alocație, care va ajunge așadar la 180 de lei pe lună.

Următoarele majorări vor avea loc la 1 ianuarie 2021 și la 1 iulie 2022. Creșterea va fi tot de 20%, aplicat la diferența dintre cei 300 de lei și nivelul de atunci al alocației-ceea ce înseamnă încă 24 de lei pe lună, de exemplu, la 1 ianuarie. În 2021 sunt prevăzute două creșteri (ianuarie și iulie), iar cuantumurile vor crește la 242 de lei (pentru cei de 2-18 ani), respectiv 484 de lei (grupa de vârstă 0-2 ani și cei cu handicap).

Conform Ordonanței de Urgență, din anul 2023 alocațiile se vor majora cu rata medie anuală a inflației.