Evenimentul Zilei > Social > Miliardarul Popoviciu, reţinut de DNA
Miliardarul Popoviciu, reţinut de DNA

Miliardarul Popoviciu, reţinut de DNA

Un mare şi misterios miliardar al României a fost reţinut aseară, de DNA, pentru 24 de ore, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Este vorba despre Gabriel Popoviciu, care va fi prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă. În acelaşi dosar, au mai fost reţinuţi şeful DGIPI, Cornel Şerban, om de afaceri, fost rector al Universităţii de Agronomie, directorul DGIPI şi şeful Serviciului „Operaţii” al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Dosarul a fost deschis în urma unui autodenunţ făcut de procurorul DNA, Motoc, care s-a plâns că cei doi poliţişti ar fi făcut presiuni asupra sa şi i-ar fi promis diverse foloase materiale necuvenite pentru a acorda neînceperea urmăririi penale (NUP) într-un dosar, care îi viza pe omul de afaceri Gabriel „Puiu“ Popoviciu şi pe rectorul Universităţii de Agronomie, Ion Alecu.

Dosarul cu pricina implică asocierea controversată a firmei condusă de "Puiu" Popoviciu cu Universitatea de Agronomie, pentru un proiect imobiliar din nordul Bucureştiului. Universitatea de Agronomie a pus la dispoziţie un teren de 220 de hectare. Alături de aceştia, în dosar mai sunt cercetaţi şoferul şefului de la DGIPI şi un apropiat al lui "Puiu" Popoviciu. Pe o parte din terenul aflat în nordul Capitalei se află acum Feeria, cel mai mare centru comercial din România.

ACUZAŢII

  • ALECU IOAN NICULAE, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave;
  • ŞERBAN ILIE CORNEL, directorul DGIPI, acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase;
  • PITCOVICI PETRU, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.

Cine este "Puiu" Popoviciu

Nu apare, de obicei, în Top 300 Capital, nu are poza în paginile ziarelor de afaceri, nu dă interviuri, nu apare în emisiuni TV. Este cel mai mare multimilionar necunoscut opiniei publice şi deţine o halcă importantă din suprafaţa Bucureştiului. În 2003, singurul an în care a fost inclus în „Top 300 Capital“, avea o avere estimată la cel puţin 100 de milioane de dolari.

Oamenii îşi cumpără mobilă din magazinul lui, mănâncă în restaurantele lui, îşi iau haine de la el, frigidere, televizoare, dorm în hotelul lui, îşi construiesc locuinţe pe terenurile lui, dar habar n-au cum îl cheamă. Nu-i ştiu chipul sau vârsta, averea sau planurile de viitor.

Numele lui este Gabriel Popoviciu, dar se recomandă „Puiu”, şi este poate cel mai bogat român care şi-a şters urma din topul milionarilor României întocmite de presă. Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC – sunt nume care aparent nu au nicio legătură, dar îi aparţin într-un fel sau altul.

CITIŢI ŞI:

Cutremur la Ministerul de Interne

Secretele unui milionar misterios

Perla afacerilor lui Popoviciu

Afacerile cu statul, trambulina capitalistului "Puiu" Popoviciu