Mii de ucraineni apți pentru război au fugit în România. Ce riscă după ce au încălcat legea marțială

Mii de ucraineni apți pentru război au fugit în România. Ce riscă după ce au încălcat legea marțială Sursa foto. Twitter

De la începutul războiului în Ucraina, autorităţile române au identificat pe teritoriul României circa 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială ce le interzice bărbaţilor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina,

„Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea Statului român, întrucât vin dintr-o zonă de conflict”, a menţionat Poliţia de Frontieră română într-un răspuns scris transmis către EFE.

Aceşti bărbaţi ucraineni, care ''au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră'', au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil, se arată în acelaşi răspuns.

Mii de ucraineni buni de luptă au fugit din calea războiului în România

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, în urmă cu trei săptămâni, George Simion a criticat modul în care statul român a ajutat refugiații ucraineni în detrimentul românilor vulnerabili. Liderul AUR susține că Guvernul a uitat de categoriile defavorizate din țară.

George Simion a susținut că Guvernul român a oferit prea mulți bani pentru refugiații din Ucraina. Statul român a oferit, mai exact, 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care au fugit de războiul declanșat de Vladimir Putin.

În acest context, liderul AUR a cerut coaliției de guvernare să ia măsuri care să susțină cu adevărat românii. Politicianul a mai adăugat că multe persoane trăiesc sub limita sărăciei, dar nu primesc ajutor. De asemenea, Simion a oferit exemplul Bulgariei care a redus ajutorul pe care îl oferă refugiaților:

„O familie cu un copil de cetățeni ucrainieni plecați în fața războiului, pentru care avem toată empatia și credem că trebuie ajutați, primește din partea statului român 1.500 de euro. Credem că este prea mult să primească 1.500 de euro. Totodată, din 500 de euro pe persoană pe lună, la 86.000 de cetățeni ucrainieni care au fugit din fața războiului nouă ne dă o sumă de 43 de milioane pe lună. Statul bulgar, de exemplu, a redus acest ajutor”.