Mii de petiții și adresări făcute de cetățenii din Republica Moldova, către Parlamentul de la Chișinău

Mii de petiții și adresări făcute de cetățenii din Republica Moldova, către Parlamentul de la Chișinău Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Peste 2.000 de petiții, sesizări și adresări au fost făcute, în acest an, de cetățenii din Republica Moldova, către Parlamentul de la Chișinău. Reprezentanții Direcția comunicare și relații publice a instituției de la Chișinău au făcut publice datele din prima jumătate a anului.

Astfel, mai exact, au fost înregistrate, din partea cetățenilor, 2.186 de petiții și de adresări verbale. 1.825 au reprezentat petiții scrise și 361 au fost adresări verbale.

Parlamentul din Republica Moldova, luat cu asalt de petiții și adresări în prima parte a anului

De asemenea, tot în acest context, 1.201 de petiții au fost examinate în Parlamentul țării, iar 634 au fost transmise autorităților competente în diverse domenii.

În primele șase luni ale acestui an, cele mai multe petiții au fost examinate de Comisia de economie, buget și finanțe (89), Comisia juridică, numiri și imunități (80) și Comisia protecție socială, sănătate și familie (58), arată datele oficiale.

Parlament Republica Moldova

sursa: Facebook

Pe de altă parte, majoritatea petițiilor ce au fost adresate, adică un număr de 962, au fost formulate de cetățenii din municipiul Chișinău.

Totodată, 398 de petiții au fost trimise de locuitorii din regiunea Transnistriei, 164 – de cetățenii din raionul Râșcani, iar 62 – de cetățeni din afara granițelor țării.

Care sunt problemele semnalate

Problemele care au fost semnalate se referă, în special, la asigurarea respectării legislației în diverse domenii. Însă, au fost abordate și teme ce țin de protecția socială și ocrotirea sănătății, instruirea și educația copiilor și tinerilor, exploatarea drumurilor și a gospodăriei comunale, activitatea administrației publice centrale și locale etc.

Propuneri de perfecționare a legislației au fost formulate în 201 adresări. Subdiviziunea responsabilă de examinarea petițiilor adresate legislativului este Direcția petiții și audiențe a Secretariatului Parlamentului.

Pentru ca organizarea să fie făcută într-un mod cât mai eficient, desfășurarea și monitorizarea proceselor de gestionare a petițiilor și audiențelor este implementat sistemul informațional destinat gestionării electronice a petițiilor în Parlament – e-Petiții.

După cum se arată în precizările legale, petițiile pot să fie formulate verbal sau în scris. Totodată, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții online la adresa https://petitii.parlament.md/.

sursa: radiochisinau.md.