Mii de musulmani iau cu asalt Sfânta Sofia. Turcii au adus o fanfară otomană
- Tudor Borcea
- 24 iulie 2020, 15:21
Mulțimea s-a adunat, vineri, în jurul fostei bazilici Hagia Sophia pentru a participa, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdogan, la prima rugăciune după reconvertirea în moschee a acestei clădiri emblematice din Istanbul. În semn de protest, în Grecia, bisericile ortodoxe vor trage clopotele.
În ciuda epidemiei cu noul coronavirus, mulțimi compacte s-au format încă de dimineață în jurul Hagiei Sophia pentru a participa la rugăciunea programată în jurul orei 10 (GMT) iar câțiva credincioși și-au petrecut noaptea acolo.
La 10 iulie, liderul de la Ankara a decis să remită fosta bazilică cultului musulman, după ce o hotărâre judecătorească i-a revocat statutul de muzeu.
Această măsură a stârnit furia anumitor țări, în special Greciei, care urmărește îndeaproape soarta moștenirii bizantine din Turcia. Papa Francisc a spus, de asemenea, că este „foarte întristat” de această reconversie.
Recitări coranice au avut loc dimineața la Hagia Sophia, înainte de rugăciunile de vineri la care au fost invitați mai mulți înalți oficiali străini.
Recep Tayyip Erdogan a ajuns la fața locului în jurul orelor prânzului.
Ca măsură de precauție, autoritățile au indicat că maximum o mie de credincioși se vor putea ruga în interiorul moscheii. Dar mulți oameni se vor putea reculege în jurul clădirii.
În fața afluxului de credincioși musulmani, dintre care unii nu au purtat măști de protecție, guvernatorul din Istanbul, Ali Yerlikaya, a spus că spațiile prevăzute în exteriorul Sfintei Sofia sunt pline.
Semn al haosului instalat, zeci de oameni au forțat un cordon de poliție și au alergat spre Hagia Sophia, potrivit presei turce.
Hagia Sophia rămâne în Turcia strâns asociată cu capturarea Constantinopolului în 1453 de către sultanul Mehmet II, cunoscut sub numele de Cuceritorul. O fanfară otomană a fost prezentă de altfel, în fața edificiului, vineri.