Mii de morminte islamice antice, copii ale galaxiei. Ipoteza uimitoare a oamenilor de știință

Mii de morminte islamice antice, copii ale galaxiei. Ipoteza uimitoare a oamenilor de știință

"Precum în cer, așa și pe pământ..." Serii întregi de morminte medievale islamice, descoperite în estul Sudanului, au fost aranjate în tipare „galactice”, anunță o echipă de arheologi citată de publicația Science Alert. Inedita cercetare a a avut la bază o tehnică de tip cosmologic folosită în premieră în arheologie.

Mii de morminte medievale islamice din estul Sudanului au fost aranjate în tipare dificil de detectat, potrivit arheologilor care au studiat în detaliu monumentele funerare cu ajutorul unei metode special concepute pentru știința cosmologiei.

Echipa de cercetători a folosit imagistică prin satelit pentru a identifica locurile în care se află peste 10.000 de monumente funerare în regiunea Kassala din estul Sudanului. Monumentele includ tumuli, movile „relativ simple făcute din piatră și răspândite în istoria și preistoria Africii”, precum și „qubba”, un termen care desemnează mormintele și altarele islamice din lumea pan-arabă, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în publicația PLOS One.

După ce echipa a cartografiat monumentele funerare, arheologii s-au confruntat cu dificultăți în interpretarea datelor, având în vedere numărul mic de monumente care au fost excavate.

Aranjare spațială cu semnificație profundă

„Ne-am confruntat cu provocarea de a interpreta aproape în totalitate peisajul funerar fără date arheologice tradiționale. Totuși am avut suficiente date încât să evaluăm prezența proceselor complexe la nivel regional și local”, a declarat Stefano Costanzo, doctorand la arheologie la Universitatea L’Orientale din Napoli, Italia și autor principal al articolului din jurnalul PLOS One.

„Cu ochiul liber, a fost clar faptul că mănunchiurile de morminte au fost influențate de mediu, însă aranjarea lor spațială implică o semnificație mai profundă”, a mai spus Costanzo.

Mormintele, copii ale stelelor și galaxiilor

În final, echipa a decis să recurgă la metoda Neyman-Scott, dezvoltată inițial pentru studiul tiparelor spațiale ale stelelor și galaxiilor. Este prima oară când această metodă este folosită în arheologie. Tehnica detectată la mormintele islamice a relevat "câteva sub-tipare dezvoltate în jurul unor morminte-mamă neidentificabile, care au acționat ca centri de atracție pentru locurile funerare ulterioare. S-a luat în calcul sinbolul sacral general al locației și traiectoriile sociale ale grupurilor mobile existente", a explicat Constanzo.

Studiul a mai confirmat, de asemenea, că zonele în care materialele de construcție au fost foarte accesibile aveau tendința să aibă mai multe morminte. O altă concluzie a fost aceea că actorii de mediu ca topografia peisajului pot influența locația în care sunt situate mormintele.

Cimitire tribale ale oamenilor Beja

Regiunea Kassala este locuită de oamenii Beja, mulți dintre aceștia ducând un stil de viață semi-nomadic, a mai declarat echipa de cercetători. „Mănunchiurile locale de morminte sunt cel mai probabil cimitire tribale/de familie ale oamenilor Beja”, au adăugat arheologii, potrivit Science Alert.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili locurile precise ale mormintelor principale. Analizele ulterioare ar putea dezvălui mai multe date despre oamenii îngropați în aceste morminte și de ce erau atât de speciali.

 

Ne puteți urmări și pe Google News