Mii de militari, mobilizaţi la graniţa cu Fâşia Gaza. Planurile de luptă, dezvăluite. Joi, Hamas a răspuns cu rachete după ce armata israeliană lansase un atac în aceeaşi zi.

Bombardamentul masiv orchestrat de organizația paramilitară palestiniană islamistă Hamas a dus defășurarea militarilor la granița cu Fâșia Gaza. În prim-plan sunt 3.000 de rezerviști, care vor întări efectivele deja prezente în zonă.

Conform informaţiilor BBC, se pare că Israelul pregătește o operațiune care seamănă cu incursiunile din și 2008, 2009 şi 2014. „Avem trupe care sunt desfășurate spre graniță. Este vorba despre o mișcare de pregătire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre Israeliene, Jonathan Conricus. Acesta a completat că cei mobilizaţi la graniță au fost informaţi să se pregătească pentru „orice eventualitate și pentru o escaladare a conflictului”.

Mii de militari, mobilizaţi la graniţa cu Fâşia Gaza

„Am intrat acolo în procedura de bătălie. Ne pregătim de luptă, asta facem. Dar ăsta nu va fi primul lucru pe care îl vom face neapărat mâine dimineață. Ne concentrăm pe diminuarea capacităților militare ale dușmanilor noștri”, a adăugat purtătorul de cuvânt al FTI după ce militanții Hamas au lansat joi zeci de rachete spre Israel.

Situația s-a degradat atât de mult între Israel şi Fâşia Gaza încât ONU se teme că se va ajunge la un război pe scară largă. Până în prezent, 70 de oameni au murit în Fâşia Gaza și 7 în Israel. Conflictul armat a dus la accentuarea violențelor de stradă între evrei și arabii israelieni. Unele  incidente au fost filmate și publicate pe rețelele de socializare.

forţele armate ale Israelului

Într-o astfel de filmare se poate observa cum un bărbat evreu din Acra a fost atacat de protestatarii arabi. Atacatorii erau înarmate cu bețe și pietre, iar în imagini se vede cum mulţimea îl aleargă și îl pun la pământ pe bărbat.

Planurile de luptă, dezvăluite

Arabii israelieni protestează în mai multe orașe importante din Israel, printre care Ierusalim, Haifa, Tamra și Lod, în care guvernul a impus stare de urgență după violențele de marți. Arabii formează 21% din populația Israelului, adică aproximativ două milioane de oameni, conform BBC.

Nadia Sheikh Ahmed, care locuiește în Fâșia Gaza alături de cei cinci copii, a declarat pentru sursa citată că situația este „terifiantă”: „Nu putem dormi, nu ne putem calma copiii, nu putem să avem siguranță în propria casă.

În Fâșia Gaza, senzația de siguranță pe care ți-o dă propria locuință nu există. În orice moment, casa îți poate deveni mormânt.” Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, când 600 de palestinieni au fost răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene.

Luptele de stradă au început vineri seară, în apropierea Porţii Damascului, una dintre intrările în Oraşul Vechi. Au fost semnalate incidente grave şi în zona Esplanadei Moscheilor. Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor, iar palestinienii sunt furioşi din cauză că poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.