Mii de delfini au murit din cauza războiului din Ucraina. „Un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”

Delfini. Sursa foto: Duncan Noakes | Dreamstime.com

Mii de delfini morţi din Marea Neagră au murit din cauza războiului din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că mediul marin este grav afectat și că situația se înrăutățește.

Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre din cauza războiului din Ucraina, afirmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a criticat el, exprimându-şi regretul în legătură cu consecinţele devastatoare asupra ecosistemelor.

Preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului „culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”. Potrivit directorului Parcului Naţional „Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală „prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce „a pus o presiune enormă asupra mediului marin”.

„Estimăm că 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev, dintre care 2.500 „au fost descoperiţi (pe plaje) în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România”. Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene, potrivit Agerpress.

Delfinii din Marea Neagră mor din cauza războiului

Și Adrian Bîlbă, doctor în științe, a declarat că delfinii sunt foarte speriați și îngroziți. Acesta consideră că numărul deceselor este mai mare decât cel spus de autorități.

Rusia își perfecționează „armata” de delfini-spioni

„Probabil că sunt mult mai mulți. În orice caz, documentate sunt exemplare care ajung pe mal aruncate de brizanţi, cum este vântul de astăzi ce pot arunca valuri ce pot arunca delfinii pe mal. Este o situație critică pentru aceste animale, care constituie pentru Marea Neagră eșalonul terțiar, constituie vârful lanțului trofic.

Sunt curioși când văd minele și se duc la mine, sunt curioși să iasă la suprafață, sunt nevoiți să iasă la suprafață pentru a respira și acolo pot găsi pete de petrol.De asemenea, zgomotul produs de război este un zgomot neobișnuit. Ei ajung să se obișnuiască cu zgomotele produse de noi, chiar și de exploatați, știu eu geologice petroliere.

Însă aceste zgomote sunt absolut noi pentru delfinii. Din acest motiv sunt foarte speriați, sunt îngroziți. Caută alte locuri din care să se retragă și acolo nu sunt obișnuiți. Nu-și găsesc hrană, poate nu este hrană și din acest motiv pier”, a explicat Adrian Bîlbă.