Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, suferă de o boală gravă a rinichilor. Bătrânul de 91 de ani, care a prezidat deschiderea Uniunii Sovietice la sfârșitul anilor 1980, a suferit de repetate probleme de sănătate care „s-au agravat”.
Gorbaciov a introdus reforma sistemului comunist prin cei doi termeni cunoscuți la nivel global „perestroika” și „glasnost”. Uniunea Sovietică a fost dizolvată în 1991. Vestea bolii lui vine în vreme ce criticii îl acuză pe Vladimir Putin că dorește să înceapă reconstrucția URSS prin invadarea Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Fundației Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a declarat că Gorbaciov a fost supus unui tratament de câțiva ani din cauza unor probleme renale, inclusiv dializă. El nu a comentat gravitatea stării actuale a omului de stat. Soția lui Gorbaciov, Raisa, fosta primă doamnă sovietică, a murit în 1999.
Separat, s-a anunțat că Gennady Burbulis, înalt oficial rus care a confirmat dizolvarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991, a murit subit duminică, la vârsta de 76 de ani, în Azerbaidjan. Alți doi lideri care au semnat certificatul de deces al URSS, ucraineanul Leonid Kravchuk și apoi liderul Belarus, Stanislav Shushkevich, au murit luna trecută la vârsta de 88, respectiv 87 de ani.
Săptămâna trecută, a apărut o veche bază de rachete nucleare sovietice din Belarus despre care se crede că este pregătită pentru a găzdui cel mai recent arsenal de arme atomice mortale al lui Putin. O „inspecție” a instalației abandonate a regimentului 369 de rachete a avut loc duminică, 14 iunie. În vremea sovietică, acolo erau rachete care puteau provoca „zeci de Hiroshima”.
Reconstrucția URSS
Un referendum din Belarus din februarie a permis țării să găzduiască, din nou, arme nucleare și să acționeze permanent ca bază pentru trupele ruse. Vechea bază de arme nucleare, Zhitkovichi, se află lângă satul Cheretyanka, în regiunea Gomel din Belarus, care se învecinează cu Ucraina.
Unitatea militară 42691, indicativul de apel „Trist”, a găzduit arme nucleare din 1959 până în 1996, la cinci ani după destrămarea Uniunii Sovietice. În 1996, Belarus a renunțat la arsenalul nuclear moștenit, care a fost returnat Moscovei. Dezvăluirea unei „inspecții” recente la bază a venit de la canalul Belaruski Hajun Telegram, care monitorizează activitatea militară.
Un elicopter Mi-8 al Forțelor Armate din Belarus a decolat de la o bază aeriană din Machyulishchi către fosta unitate militară 41738, în apropiere de satul Volma (regiunea Minsk), unde există așa-numita „Platforma 400”, potrivit Mirror.co.uk.