Amnesty International: Trupele lui Putin au folosit arme interzise. Bombe cu submuniție, folosite la Harkov

Amnesty International: Trupele lui Putin au folosit arme interzise. Bombe cu submuniție, folosite la Harkov Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Amnesty International acuză Rusia că a folosit, în războiul din Ucraina, arme interzise. Potrivit celui mai recent raport, trupele lui Vladimir Putin au tras asupra zonelor populate din Harkov cu muniție cu fragmentație.

Organizația Amnesty International a acuzat luni Federația Rusă de crime de război comise în Ucraina. Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului, sute de civili au fost uciși în atacurile necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre acestea fiind comise cu bombe cu fragmentare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În cursul unei anchete aprofundate, Amnesty International afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, aflat în nord-estul ţării, forţele Federației Ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

Potrivit raportului ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului, intitulat „Oricine poate muri în orice moment”, forţele lui Vladimir Putin au provocat pagube imense prin bombardarea a unor cartiere rezidenţiale din Harkov, de la începutul invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crimele de război ale trupelor lui Putin

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a declarat Donatella Rovera, cercetătoare pentru situaţii de criză şi conflict la Amnesty International.

„Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor”, a reprezentanta organizației pentru apărarea drepturilor omului.

Și, cu toate că Federația Rusă nu este semnatară a Convenţiei privind armele cu submuniţie, și nici a Convenţiei privind minele antipersonal, dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi utilizarea de arme care, prin natura lor, lovesc fără deosebire. De asemenea, folosirea acestor arme interzise constituie o crimă de război, se mai subliniază în raportul Amensty International.

Reamintim că trupele lui Vladimir Putin sunt acuzate și de alte crime de război comise în Ucraina, mai ales în orașele din jurul capitalei Kiev, precum Bucea și Irpin. Acolo, militarii ruși au executat civili, au violat și torturat copii, femei și bătrâni, iar primii militari ruși au fost deja condamnați pentru aceste infracțiuni.