Mihai Viteazul și problema Ardealului la 1599

Mihai Viteazul și problema Ardealului la 1599

Mihai Viteazul și problema Ardealului la 1599. Domnitorul Țării Românești dorea să devină domnitor și în Ardeal, în condițiile alianței cu împăratul Rudolf al II-lea.

Mihai Viteazul a încheiat în 1598 un tratat cu Împăratul Habsburgic Rudolf al II-lea. Transilvania avea o conducere incertă. Adică Sigismun Bathory prefera uneori să se retragă în favoarea vărului său Andrei Bathory.

Mihai Viteazul și Ștefan Ioszika

Înainte să fie executat de Bathorești la 11 septembrie 1598, cancelarul Ștefan Ioszika a dorit să susțină venirea lui Mihai Viteazul în Ardeal. Mihai fusese nevoit să devină ca și Ștefan Răzvan din Moldova, vasalul lui Sigismund. Evident, boierii lui Mihai au dorit ca să își păstreze privilegiile. Mihai le-a oferit și legarea de glie a țăranilor.

Rudolf al II-lea dorea să mențină Ardealul în Liga Sfântă, dar Andrei Bathory, cardinal polon era de altă părere. Adică, la instigarea Poloniei, el dorea ca înțelegerea cu otomanii să fie mult mai atractivă ca opțiune. Nici Rudolf nici Mihai nu tolerau această situație.

Mihai Viteazul se organizează

Domnitorul român a decis să treacă la acțiune după execuția lui Ioszika. A decis să împartă armata sa în două corpuri principale. Corpul Olteniei urma să avanseze pe linia Oltului sub conducerea Buzeștilor. Mihai urma să folosească trecătoarea Buzăului penrtru a trece cu oastea sa spre Brașov și Făgăraș. Drumul oștilor a început la 17 octombrie 1599. Buzeștii au ajuns la 25 octombrie 1599, la Podu Olt, avansând spre Tălmaciu.

Mihai a ajuns pe 20 octombrie la Prejmer. Brașovul l-a primit ca pe un aliat. La fel o va face și Făgărașul pe 22 octombrie. Așa se face că duăă 25 octombrie, Mihai se îndreaptă spre Tălmaciu prin Podu Olt unde face joncțiunea cu trupele Buzeștilor. Mihai stătea bine la capotolul infanterie și număr de soldați, aproape dublu față de Bathory, Totuși, Bathory dispunea de artilerie, în număr dublu de tunuri.

Schimb de replici și victoria domnitorului Țării Românești

Andrei Bathory trimite o scrisoare lui Mihai în care îl jognește pe 25 octombrie 1599. Spune că fiind aliați din 1595, ar fi trebuit să anunțe că vine. Mihai a răspuns că dacă s-a ostenit să facă atâta drum, mai bine pleca Bathory de pe tron. La 28 octombrie 1595, la Șelimbăr, domnitorul muntean a câștigat bătălia. Andrei Bathory a fost ucis de secui în timp ce ar fi fugit spre Moldova, unde polonii controlau domnia prin Ieremia Movilă.

La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal în Alba Iulia. Urma un carusel al discuțiilor intense cu împăratul Rudolf al II-lea. Mihai voia domnia ereditară pentru el și urmași, Rudolf l-ar fi dorit ca guvernator general. În orice caz, situația din Ardeal va continua să fie una intersantă. Dar aceasta este o altă poveste.

Ne puteți urmări și pe Google News