Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Mihai Tudose poate să depășească celebritatea lui Bulă
Mihai Tudose poate să depășească celebritatea lui Bulă

Mihai Tudose poate să depășească celebritatea lui Bulă

Un prieten mă întreba recent de ce nu-mi place de Mihai Tudose. M-am străduit să-i explic, nu l-am convins, pentru că argumentul său final a fost că nu se putea găsi adversar mai bun pentru Liviu Dragnea. Trebuie să recunosc că aici i-am dat dreptate. Unuia din Teleorman nu putea să-i vină de hac decât unul din Brăila. Numai că în afara încleștării cu Dragnea, n-am prea găsit alte motive ca să-mi placă de el.

De ce nu-mi place de Mihai Tudose? În niciun caz nu este vorba despre faptul că acuzațiile potrivit cărora Mihai Tudose ar fi „securist” ar fi adevărate. Asta poate (eventual) să-l facă simpatic unora, pentru că dacă un tip ca el a ajuns să fie promovat de Sistem, înseamnă că s-au schimbat dramatic criteriile de selecție. Și mulți pot urma aceeași cale.

Să iei un cetățean care nu vorbește o boabă de limbă străină, nici măcar o brumă de bulgară învățată de la televizor, care spune bancuri tot timpul, fără inițative parlamentare majore timp de 4 mandate și să-i creezi o biografie împănată cu titluri și inexistente, face ca tot ceea ce am citit despre fabricarea unor „fantome”, agenți deplin conspirați, să pară un banc cu milițieni.

Cum de l-a remarcat generalul SRI Florian Coldea pe Mihai Tudose mi-e greu să-mi explic, dar meandrele concretului deciziilor serviciilor de informații sunt greu de pătruns. Probabil că Florian Coldea a văzut ceva deosebit în el, i s-a părut un diamant neșlefuit, așa că s-a forțat și a scris și un laudatio la o lucrare de doctorat considerată un model de plagiat. Și-a asumat (cam) multe riscuri pentru un singur om. Dar a meritat!

Cert este că Mihai Tudose reprezintă un experiment reușit. Poate că doar unul din predecesorii săi, Victor Viorel Ponta mai poate intra deasupra sa într-un asemenea clasament, dar la acesta mai există semne de întrebare.

În niciun caz nu este vorba despre faptul că Mihai Tudose are o prestație slabă ca prim-ministru. Era de așteptat!

Tudose mi se pare mult mai logic (guvernamental) decât Sorin Grindeanu, încearcă să pună ordine în interiorul Palatului Victoria, iar faptul că îi place cam mult să facă pe haiosul în preambulul ședințelor, intră în logica personajului. Încă urmăresc cu „atenție și îngrijorare” traseul inițiativelor legate de Split TVA și reforma pensiilor. Sunt riscante amândouă, dar deocamdată nu am văzut nimic special în modul în care gestionează haosul din România.

Nu-mi place de Mihai Tudosepentru că a învățat foarte repede ce înseamnă să fii prim-ministru. Din perspectiva aroganței.
Mihai Tudose, în calitate de primministru al României, refuză să răspundă unei solicitări simple adresată de EvZ.

Recent am publicat dovada faptului că MApN a informat Guvernul că urmează să dea acel comunicat buclucaș, legat de plata eșalonată a drepturilor salariale. Motiv pentru care a plecat un ministru, fără a fi penal: Adrian Țuțuianu.

„Ne-am trezit brusc cu o știre și cu o postare pe site-ul Ministerului Apă- rării, niște indicații de la centru că- tre teritoriu prin care cineva trebuia să facă niște artificii cu banii, că nu sunt bani de salarii și trebuie o parte acum și o parte după. Recunosc că am fost șocat, eram chiar cu vicepremierul și cu președintele Camerei Deputaților, președintele Dragnea la masă. Am plecat împreună toți trei la masă după votul din Parlament. În timp ce eram la masă, toți trei am aflat că există această alertă în România, că nu mai sunt bani pentru apărare.“ spunea, atunci, Mihai Tudose.

Totul a trecut ca o furtună de vară, dar noi am descoperit că departamentul de comunicare al MApN informase Guvernul României despre faptul că urmează să dea acel comunicat. Așa cum am mai scris, pe 5 septembrie, la ora 12.14, de pe contul presamapn@mapn.ro s-a transmis o informare despre salariile militarilor către comunicatori@gov.ro, contul de email gestionat de consilierii premierului pe zona de comunicare, condus de Felix Rache.

Informarea respectivă avea atașat chiar textul comunicatului de presă care a dus la demisia lui Țuțuianu. În aceeași zi, la ora 14.10, s-a trimis un nou email similar. Nu s-a primit niciun răspuns de la Guvern. A urmat ceea ce am descris mai sus. Totul s-a petrecut în data de 5 septembrie.

Este drept că în acea zi și în acel moment Mihai Tudose lua masa cu Liviu Dragnea, dar nu cred că premierul primește pe computerul său toate mailurile la guvern. Ceva era putred rău…

Așa că am întrebat oficial, cerând potrivit Legii 544 lămurirea situației, voiam să știm dacă emailurile publicate de EVZ sunt adevă- rate. Au trecut peste 30 de zile de la acel moment, termenul în care trebuie să primim în mod legal un răspuns, însă tăcerea a rămas la fel de adâncă. Deși am revenit cu cereri, periodic.

Dacă primul-ministru ignoră o lege care dă dreptul presei să obțină informații relevante pentru activitatea guvernului, ce rost mai are să-l ascultăm când încearcă să fie simpatic sau autoritar pe la diverse emisiuni televizate?

Poate că nu i s-a părut relevantă informația că fusese informat de inițiativa MApN cu suficient de mult timp înaintea difuzării comunicatului. S-a simțit jenat că a fost prins cu minciuna și de fapt nu putea să ne spună că Adrian Țuțuianu trebuia să plece din fruntea MApN oricum, așa că orice pretext era bun? Posibil. Dar atitudinea sa spune mult mai mult decât atât.
Ne arată un om care este obsedat de control și care va face tot posibilul să nu piardă frâiele guvernului. Nu m-ar deranja dacă acest lucru s-ar vedea în performanța economică. Numai că semnele din viața reală nu îl îndreptățesc să fie extrem de entuziast. Sunt bani puțini de cheltuit, se adună greu, sunt multe promisiuni care trebuie onorate, situația pare că stă tot timpul pe buza prăpastiei. De aici și recenta trântă dintre el și Liviu Dragnea pe tema principalei surse de bani din guvern, Ministerul Dezvoltării și Fondurile Europene.

Și fiindcă tot veni vorba despre bani, este remarcabilă preocuparea sa pentru imaginea proprie. Astăzi detaliem modul în care a crescut de patru ori bugetul Agenției pentru Strategii Guvernamentale. Această acțiune ne arată că pe lângă prezența sa scenică, primul-ministru mizează și pe sondaje, strategii externe și consultanță politică. Un plan caremi aduce aminte de predecesorii săi, mult mai cunoscuți, din PSD.

Dacă Mihai Tudose m-ar întreba ce să facă ca să-mi devină simpatic, i-aș propune să nu mai caute alte proiecte care să-i asigure intrarea în posteritate, ci să scrie o carte. După modelul lui Klaus Iohannis, numai că în loc de „Pas cu pas”, să o intituleze „Cum să guvernezi prin bancuri”. Cel de ieri poate figura pe prima pagină a viitorului manual.

„Se va lucra 30 de zile pe lună, cât e nevoie, în fiecare zi, fără sărbători”, a spus noul ministru al Transporturilor. Mihai Tudose i-a răspuns: „Totuși, dacă se poate, să facem o dispensă pentru februarie”.

O asemenea carte mie mi l-ar face simpatic, iar domnia sa ar depăși celebritatea lui Bulă, intrând în istorie. Măcar ca umorist!

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: