Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a arătat că, în vreme ce toată lumea se pregătește pentru o viitoare criză economică, Florin Cîțu se comportă ca și cum ar fi dintr-o altă lume. Fostul premier PSD a comentat afirmațiile economistului Nouriel Roubini care a atras atenția că va urma o criză economică devastatoare.

„Domnul Roubini a făcut acest pronostic cred că trăieşte în minciună. Trebuie să-l sune pe marele economist Florin Cîţu şi îl lămureşte Cîţu cum e cu economia. Cu cât ne îndatorăm mai mult pe nimic, din banii aceia, 40 de miliarde de euro, creştea o făbricuţă, un canal de irigaţii… Aveam de unde să dăm banii înapoi. Nu respectă legea care prevede că la o creştere de peste 45%, Guvernul e obligat să vină în faţa Parlamentului să spună ce a făcut cu banii. Evident că nu o respectă.

Toată lumea se pregăteşte de criză şi de următorul val la pandemiei. Noi aflăm aşa: că am învins pandemia, faptul că economia duduie…Noi suntem pe altă planetă”, a spus Mihai Tudose.

Acuzații grave la adresa guvernului

Liderul PSD acuză actuala guvernare că ascunde informațiile și estimările pesimiste legate de viitoarea criză care se prefigurează. În opinia sa guvernanții ignoră avertismentele legate de viitoarea perioadă și refuză să ia măsurile care se impun pentru a limita eventualele daune.

„Habar nu au de ce vine. Nu vor să recunoască că sunt în situaţia aceasta. Cântă şi dansează ca orchestra de pe Titanic încercând să ne convingă că e bine. Ori efectiv habar nu au şi atunci sunt scuzaţi. Nu ştiu de ce boală suferă, dar sper să se facă bine. Ori sunt idioţi şi sunt folosiţi pentru a face bine altcuiva. PNRR e scris nu pentru România, ci pentru alţii”, a mai spus fostul premier.

În acest context, Mihai Tudose a comentat și felul în care vor fi repartizate sumele atrase prin finanțarea PNRR. El a precizat că planurile propuse de actuala coaliție, aflată la putere, sunt diferite de cele de interes public.

„Planurile lor nu sunt şi planurile ţării. Ei îşi iau altceva, fac consultanţă. În toate chestiile acestea sunt prevăzute bani pentru consultanţă. Toată lumea se pregăteşte de următorul val al pandemiei, iar noi am învins pandemia. Noi suntem fericiţi că încă nu am luat banii, pentru că vom avea un plan temeimic. Pe principiul, să vină şi la noi doctorul eventual la patru zile după pomană. Oamenii ăştia nu sunt de-ai casei, de la noi în ţară. Îi cam incomodăm noi românii”, a mai spus Mihai Tudose.

Greul va pica pe umerii viitoarelor guvernări

Vicrepreşedintele PSD a dat de înţeles că următoarele guverne vor întâmpina dificultăţi pentru a rambrusa banii împrumutați de Florin Cîțu în această perioadă.

„Va fi foarte greu. Va trebui să dăm 40 de miliarde înapoi. Azi vorbeam cu un grup de investitori din Strasbourg. Noi toţi am intrat în şomaj tehnic şi am primit 85% din salariu stând acasă. Oamenii au trăit, şi-au plătit ratele, au circulat cât s-a putut. Economia a funcţionat. Tot spunând că n-avem bani la buget, orice criză economică începe cu o criză de încredere. Cred că nu le pasă: ori inconştienţi, ori fac jocurile altcuiva, ori nu le pasă. După ce îşi duc la îndeplinire planurile, Dumnezeu cu mila”, a încheiat Mihai Tudose.