MIHAI LEU: "În politică, înfrângerea doare mai putin decât în box"

MIHAI LEU: "În politică, înfrângerea doare mai putin decât în box"

Mihai Leu a dat mănuşile de box pe costumul de politician. Şi nu îi stă deloc rău în noua ipostază, deşi trebuie să recunosc că, între un meci de box şi un discurs politic cu fostul mare campion, nu aş ezita să aleg prima variantă.

Leu ştie că politica îţi poate răpi respectul cucerit în sport în doar câteva episoade, dar şi-a asumat riscul. A intrat în politică în 2002, când, după o discuţie cu Dan Voiculescu, a decis să reprezinte Partidul Umanist Român (PUR, actualul Partid Conservator). Au urmat cinci ani de adulmecat în ale politicii, urmate de două încercări: una la Europarlamentarele din noiembrie 2007 şi a doua la primăria oraşului Hunedoara. Ambele fără succes, deşi la ultima a adunat peste 20% din voturile hunedorenilor.

Duminică, 30 noiembrie, am mers la Hunedoara pentru a-l cunoaşte pe politicianul Mihai Leu. Pe sportivul Leu îl ştiam doar de la televizor, fie din ring, fie din cursele de raliu. Din câte aflasem, Leu pleca cu şanse mai mici în cursa pentru scaunul de senator, contracandidaţii fiindu-i influentul liberal Dan Radu Ruşanu si Cristian Marius Vladu, o vedetă locală a PDL.

Hunedoara şi castelul din care se văd furnale

Pe drumul dintre Deva şi Hunedoara am avut parte de cel mai sinistru peisaj posibil, cu depozite, construcţii comuniste neterminate, fabrici, uzine şi multe furnale. Lângă gara oraşului un cal trage cu sârg paie dintr-o claie, sub privirile plictisite ale unei familii numeroase de romi, care locuieşte într-o cameră legată de WC-ul gării, un spaţiu care seamănă mai degrabă a grajd de vite. Aşadar, cam asta este prima impresie pe care ţi-o lasă un oraş de 70.000 de locuitori, cel mai mare din judeţ. O impresie care parcă şterge mult şi din imaginea superbului Castel al Crovineştilor, obiectivul turistic principal al întregului judeţ.

E dimineata când Mihai Leu, însoţit de soţia sa, vine sa voteze la o şcoală generală din municipiul Hunedoara. Mă aşteptam să îmi fie greu să îl recunosc, dar nu e aşa. Leu are 40 de ani, dar arată parcă la fel ca atunci când boxa. Îmi întinde o mâna imensă, în care a mea pare de copil. Îl las pentru puţin timp în grija jurnaliştilor veşnic grăbiţi de la PROTV şi Antena 3, veniţi să filmeze momentul în care un fost mare campion bagă votul în urnă. Atât.

În urmă cu o zi, la telefon, îmi promisese că o să stea puţin de vorbă cu mine. Aşa că l-am condus acasă pe politicianul Mihai Leu, iar apoi m-am suit în maşină cu omul Mihai Leu. La o cafea, îl întreb de ce a intrat în politică. "Nu vroiam, chiar nu îmi trecea prin gând. Dar am rămas impresionat când cineva mi-a spus că nimic nu se poate schimba în bine dacă toţi refuzăm să ne implicăm". Aşa că a intrat în horă şi a început să joace.

"La locale, am început campania târziu şi, totuşi, am obţinut un rezultat bun. Am ieşit al treilea, cu 23%". Aşa a ajuns Leu consilier al primarului din Hunedoara, liberalul Marius Ovidiu Hada.

Leu e înciudat de cât de prost traiesc hunedorenii şi de cât de puţin se investeşte în zonă. Dacă ar deveni senator, ar susţine impozitarea diferenţiată a veniturilor. "Impozit mic sau deloc pentru cei cu venituri mici şi mai mare pentru bogătaşi". Leu crede ca o altă masură cu un impact pozitiv imediat ar fi renunţarea la impozite pentru profitul reinvestit de investitori.

"Ca senator, poţi face mult mai multe pentru cei pe care te-au votat. Mă înţeleg bine cu actualul primar, dar simt că pot face mai mult".

În chiar mijlocul principalului parc al oraşului, copacii au "facut loc" unei clădiri verzi, în care şi-au gasit sediu un club şi câteva magazine. Peste drum de acest club este, cum nu se putea mai aiurea, un liceu. "Nu înţeleg cum a fost posibil. Să tai zeci de copaci şi să furi practic din spaţiul de odihnă al oamenilor pentru a construi ceva", spune indignat Leu.

Incidentul de la Petrila şi "linia de partid"

Leu spune că se înţelege destul de bine cu oamenii importanţi ai judeţului, printre ei incluzându-l şi pe fostul lider din Valea Jiului, Miron Cozma. Îl întreb de recentul accident minier de la Petrila, soldat cu 12 morţi. "Se ştia că pericolul este foarte mare. Minerii au refuzat să intre în mina, dar au fost obligaţi să o facă sub ameninţarea că, dacă se împotrivesc, ramân şomeri. Culmea e că cei care i-au obligat să intre în subteran nu sunt profesionişti în ale mineritului, ci oameni puşi în funcţie pe linie de partid, după simpatia politică".

Proiectul Corvinul

"Este păcat că echipa asta nu mai există", crede Leu, care şi-a propus să strângă lângă echipă un grup de oameni cu bani. După calculele lui, pentru un loc în divizia C, plata imenselor datorii (circa 200.000 de euro) şi întreţinerea echipei este nevoie de o sumă de plecare de 700.000 de euro. Are frate PRM-ist

Fratele lui Mihai Leu este cu doi ani mai tânăr şi tot un fost pugilist. "A fost medaliat cu bronz la naţionale, dar nu i-a plăcut (n.r. boxul) la fel de mult ca mie". Sunt curios dacă şi fratele său este în politică şi aflu că îi face jocurile lui Vadim şi PRM-ului. "I-am spus să nu se bage la ei, dar nu m-a ascultat", spune amuzat Leu, al cărui fiu este tot sportiv. "El e cu mountain bike-ul. Goneşte cu bicicleta prin păduri. Soţia îmi spune că e periculos şi să încerc sî vorbesc eu cu el, dar cum ar fi să îi spun tocmai eu asta, care am facut box şi automobilism".

Ne puteți urmări și pe Google News