Eminescu promovat la Botoșani. Traseu inedit pentru turiști

Eminescu promovat la Botoșani. Traseu inedit pentru turiști Botoșani Sursa foto: urlaub-in-rumnien.de

Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani și a crescut la Ipotești, o localitate din apropierea orașului. Pentru orice botoșănean care se respectă, numele marelui poet este legat de acest oraș. Iar autoritățile locale au inițiat un proiect menit să marcheze cum se cuvine această legătură.

Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani și a crescut la Ipotești, acolo unde părinții săi au avut locuința. Numele marelui poet este legat pe vecie, astfel de acest oraș. Iar autoritățile locale țin să marcheze această legătură specială. În acest sens au inițiat un proiect inedit menit să atragă turiști, iubitori ai poeziei lui Eminescu din întreaga țară și nu numai.

Mihai Eminescu

Sursa: Wikipedia

Mihai Eminescu și legătura cu orașul Botoșani

Autoritățile locale din Botoșani au inițiat un proiect inedit menit să promoveze pe marele poet care își are obârșia aici. Prin tot orașul, dar în special în zona istorică, au fost amplasate pietre inscripționate cu versuri din „Luceafărul”. Este poemul simbol al lui Eminescu.

Astfel, vizitatorii vor porni într-o călătorie inedită, pe străzile orașului, în căutarea celor 100 de pietre care conțin versurile eminesciene. Iar în vreme ce vor rezolva puzzle-ul poetic, ei vor descoperi și parte a istoriei orașului. Vor vedea sedii de bănci de acum un secol și jumătate, case negustorești și boierești, biserici vechi etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, spun inițiatorii proiectului, Botoșaniul păstrează încă, mai ales în zona centrală, farmecul târgului în care s-a născut Mihai Eminescu.

Luceafărul

Versuri din Luceafărul pe pietrele din Botoșani Sursa foto. Adevarul

Un traseu turistic inedit

Amplasarea pietrelor cu versurile „Luceafărului”, poemul lui Mihai Eminescu, este parte a unui proiect inițiat în anul 2022. La Botoșani a fost lansat proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în  zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”.

Valoara proiectului este de 1,5 milioane de euro și are drept scop dezvoltarea relațiilor dintre orașele Botoșani și Bălți din Republica Moldova. Iar o componentă importantă este cea de dezvoltare a turismului local.

Finanțarea pentru acest proiect dedicat lui Mihai Eminescu a fost asigurată din fonduri europene.

În primă fază, au fost montate 100 de pietre decorative care conțin versurile poemului eminescian „Luceafărul”.

Mihai Eminescu și traseul propus de autorități

În cadrul acestui proiect, autorii au mai propus reabilitarea unor foișoare, dar și promovarea unor trasee turistice Acestea fac legătura dintre Eminescu și istoria Botoșaniului.

De altfel, orașul este plin de obiective menite să evoce prezența lui Eminescu aici. Turiștii vor vedea casa în care s-a născut, biserica în care a fost botezat, dar și foișorul din parc, în care se odihnea