Editura Evenimentul si Capital

Mihai de România candidat la Preşedinţia ţării! Regele salvează Republica!

Autor: | | 0 Comentarii | 179 Vizualizari

În tradiţia populară Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor şi trimite fulgere către cei păcătoşi. El este sărbătorit de ortodocşi în data de 20 iulie. Este ziua în care, în anul 1992, Evenimentul Zilei a dat ştirea trăsnet că PNL îl propune pe Regele Mihai drept candidat la alegerile prezidenţiale care urmau să se desfăşoare în toamna aceluiaşi an. Propunerea a fost atât de şocantă încât i-a luat prin surprindere şi pe membrii liberali, care participaseră în data de 18 iulie la şedinţa în care Radu Câmpeanu, liderul PNL din acel moment, a făcut anunţul.

România anului 1992

La începutul şedinţei, majoritatea liderilor PNL, veniţi din toate judeţele ţării, ştiau că s-au strâns pentru a oficializa candidatura lui Radu Câmpeanu, cel care îl înfruntase pe Ion Iliescu şi în primăvara anului 1990. Preşedintele PNL ţinuse secretă ideea până la începerea şedinţei, la finalul căreia s-a format o echipă care să meargă în Elveţia pentru a-i propune năstruşnica idee.

„Singura candidatură care îl poate îndepărta pe Ion Iliescu”

„Politica adevărată presupune doar eficienţă, inconsecvenţa de care suntem acuzaţi nepuntând fi luată în calcul. Partidul a considerat că Mihai de România este singura candidatură care îl poate îndepărta pe Ion Iliescu. Biroul Executiv a fost mandatat de către Delegaţia Permanentă să ia legătura cu Regele Mihai, în cazul unui refuz revenindu-i decizia finală. Această propunere nu este un balon de săpun. Restaurarea Monarhiei nu ţine de PNL, ci de Parlament şi de toate forţele politice ale ţării”, şi-a explicat Radu Câmpeanu inedita propunere.

„O diversiune a domnului Câmpeanu”

Trebuie amintit faptul că propunerea a fost făcută în contextul în care, în primăvara acelui an, PNL a ieşit din CDR şi a decis să candideze pe liste proprii. Numai că în anul 1992 politica românească era dominată de două mari blocuri politice: CDR, condus de Corneliu Coposu, şi FDSN, avându-l ca lider informal pe Ion Iliescu, preşedintele ţării în funcţie.

A treia forţă politică a ţării era în acel moment FSN-ul condus de Petre Roman. Astfel că ieşirea din CDR a aruncat PNL într-un con de umbră, iar în acest context a apărut propunerea şoc cu Regele Mihai candidat la funcţia supremă în stat. Acest aspect a fost taxat la vremea respectivă şi de Petre Mihai Băcanu, vicepreşedinte al Alianţei Civice şi unul dintre formatorii de opinie apropiaţi de familia Regală. „După afirmaţia care a uimit o lume întreagă privind ieşirea din CD a PNL datorită prezenţei UDMR, domnul Radu Câmpeanu şi-a pierdut electoratul. Ca o ultimă cale încearcă această diversiune mizând evident pe refuzul Majestăţii Sale de a da curs unei asemenea aberaţii.

Acceptarea unei asemenea propuneri n-ar însemna altceva decât o recunoaştere că abdicarea din 1947 a fost legală. Regele acceptând aşa ceva nu mai poate reveni la Monarhie. Ar renunţa la tron de bunăvoie şi nesilit de nimeni. Când a fost sincer domnul Câmpeanu? În aprilie 1990, când a declarat agenţiei Reuters că „pentru PNL Regele este un simplu turist”, sau acum când vine cu această aberantă propunere de salvare a ţării prin candidatura Regelui Mihai? Cum poate salva ţara Regele ca simplu turist?”, a reacţionat Băcanu la anunţul PNL.

„O manevră grosolană de dezbinare şi diversiune”

Radu Câmpeanu a fost taxat dur şi de liderul PNŢCD, Corneliu Coposu, şi candidatul la preşedinţie al CDR, Emil Constantinescu: „PNL, membru în actualul Guvern, nu este un partid de opoziţie. Desemnarea de către PNL a Majestăţii Sale Regele Mihai I drept candidat al respectivului partid la alegerile prezidenţiale, fără acordul Majestăţii Sale, este o manevră grosolană de dezbinare şi diversiune. Această manevră intenţionează să saboteze vizita la Paris şi Londra a candidatului Convenţiei Democratice, domnul Emil Constantinescu”, au transmis Coposu şi Constantinescu într-un comunicat de presă trimis din Belgia, unde se aflau în vizită.

„Majestatea Sa nu va face nicio declaraţie înainte de a primi delegaţia liberală”

Casa Regală a reacţionat imediat după anunţul liderului PNL. Constantin Brâncoveanu, secretarul Regelui Mihai din acea perioadă, a spus:

„Această ştire m-a surprins. Am contactat Versoix-ul şi ce vă pot spune în acest moment este că Majestatea Sa nu va face nicio declaraţie înainte de a primi delegaţia liberală care îi va prezenta propunerea oficială şi mai ales îi va expune scenariul domnului Câmpeanu. Propunerea este foarte originală, situaţia creată fiind foarte delicată. Majestatea Sa a declarat deseori că este regele tuturor românilor, nu doar al celor înscrişi în diferite partide. Acceptarea candidaturii ar însemna intrarea în arena politică”.

SURPRIZA mare pentru toti ELEVII! Edu.ro a anuntat NOTELE la Evaluarea Nationala! Iata ce rezultate au fost!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EvZ 26 de ani

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI