Evenimentul Zilei > Social > Mihaela Juvara, seducătoare pe scenă
Mihaela Juvara, seducătoare pe scenă

Mihaela Juvara, seducătoare pe scenă

Interpreta unor roluri memorabile în Teatrul Bulandra, între anii 1955 și 1989, actrița a fost înmormântată ieri. În anii 50, comuniștii au acuzat-o de spionaj.

De câţiva ani, actriţa Mihaela Juvara era bolnavă. Foştii colegi şi admiratori au aflat despre plecarea ei în lumea de dincolo dintr-o postare pe blog a artistului Tudor Chirilă. „Adio, doamnă Mihaela Juvara. (…). Mihaela Juvara s-a stins din viață ieri la ora cinci dimineața, discret și, probabil, demn, așa cum a trăit. (…) A fost actriță a Teatrului Bulandra, deținut politic timp de doi ani de zile (victimă a absurdei și dureroasei «purificări» a dosarelor din anii cincizeci), mama unui băiat care a devenit crucea grea a părinților lui în această viață(…). Apoi a fost profesoara care a pregătit zeci de actori pentru examenul de admitere la IATC, ATF și, mai nou, mult dezbătuta UNATC. (…). Privim în tăcere figura liniștită din sicriu”, a scris Tudor Chirilă pe blogul său.

O femeie puternică

Actriţa Mihaela Teleoacă, de la Teatrul de Comedie, abia a putut să schiţeze, ieri, câteva gânduri despre profesoara sa, Mihaela Juvara, care a murit la 84 de ani. „A fost un om deosebit. Am făcut pregătire cu dânsa pentru Institut. Am ţinut legătura, mai mult telefonic, până anul trecut, când starea sa de sănătate se agravase. Ultima oară a venit să mă vadă într-un spectacol acum patru ani, la «Fitness». Nu prea vorbea despre greutățile prin care trecuse. Avea o cruce grea pe care trebuia să o târască după ea. Era o femeie foarte puternică. Era mereu cu zâmbetul pe buze. Era frumoasă. Aşa am văzut- o şi azi, la înmormântare. Era un om modest. Ne-a ajutat pe mulţi să intrăm la Institut, apoi ne-a lăsat să ne luăm zborul”, ne-a declarat Mihaela Teleoacă.


FOTO: Mihaela Juvara este în dreapta fotografiei, doamna cu geantă FOTO: ARHIVA MARGARETA PÂSLARUMargareta Pâslaru: „Vin amintirile anului 1962. Tânărul regizor Liviu Ciulei îşi alegea distribuţia, şi ce distribuţie!, pentru o piesă de altă factură «Opera de trei parale», de Bertold Brecht. Toma Caragiu, în rolul Mackie-Sis, dansa pe muzica lui Kurt Weill printre «fetele» Mihaela Juvara, Flavia Buref, Aurelia Sorescu, Virginica Popescu, toate costumate de Pia Oroveanu. Apoi, după premiera din 1964 a fost adusă şi Gina Patrichi, devenise una dintre «colegele » personajului Jenny-Spelunca, jucat magistral de Clody Bertola. Rolul îi revenise după moartea Mariei Tănase. V-am descris scena, pentru a vă reaminti prezența regretatei Mihaela Juvara, atât cât am cunoscut-o eu, amabilă la repetiții, atentă în culise, seducătoare pe scenă. Să-i odihnească sufletul, Cel de Sus!”

Visul, împlinit de Lucia Sturdza Bulandra

Teatrul Bulandra a postat ieri pe site, pe lângă fotografia din care ne privește o femeie frumoasă, calină, un mic text despre viața actriței. „Debutul ei pe scena Teatrului Municipal a fost întrerupt dramatic: în 1952, chiar în seara unei premiere, Mihaela Juvara a fost arestată, astfel încât abia câțiva ani mai târziu, la ieșirea din închisoare, când doamna Bulandra a primit-o în teatru cu brațele deschise, Mihaela Juvara și-a putut împlini visul artistic, jucând cu remarcabil talent în piese ca „Hamlet”, de Shakespeare, „Casa Bernardei Alba”, de Lorca, „Mizantropul”, de Molière, „Opera de trei parale”, de Brecht, „Cezar și Cleopatra”, de G.B.Shaw ș.a. Doamna Juvara a fost o actriță completă, ea interpretând roluri de compoziție și în filme ca: „Răpirea frumoaselor sabine”, regia Adrian Georgescu, „Serata”, regia Malvina Urșianu, „Saltimbancii”, regia Elisabeta Bostan, „Croaziera”, regia Mircea Daneliuc, „Fram-Ursul polar”, în regia Elizabetei Bostan.”

Comuniștii au acuzat-o de spionaj

Mihaela Juvara a fost condamnată, în anul 1952, la 60 de luni de închisoare, fiind acuzată de spionaj în favoarea Turciei. A fost ridicată de Securitate chiar înaintea unei premiere. Patru securiști au descins în cămăruța unde stătea actrița. Domiciliul era forțat. Familia sa fusese evacuată din casă. Mama sa, Georgeta, a fost căsătorită cu generalul Petre Lazăr, aghiotantul Regelui Mihai, ceea ce însemna că nu aveau un dosar curat. „Am fost acuzată de spionaj în favoarea Turciei, după ce, împreună cu o amică, am fost de câteva ori la un ceai la locuința unui diplomat turc”, povestea actrița, în 2009. A trăit zile și nopți de coșmar, a fost interogată și torturată. „Eram bătută și torturată până leșinam. Nu am rezistat, am cedat. Am semnat tot ce au vrut.”, își mai amintea actrița. A fost condamnată fără a fi judecată. Doi ani fără 11 zile, Mihaela Juvara i-a petrecut închisă în penitenciarele Jilava, Ghencea și Târgșor.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: