Editura Evenimentul si Capital

Pactul pentru Migrație, informații de ultimă oră. Iohannis și Dăncilă i-au lăsat pe parlamentari pe tușă

Autor: | | 13 Comentarii | 8543 Vizualizari

Compactul Global pentru Migrație este o declarație politică.

Aproape în fiecare zi la București are loc un miting de protest împotriva iminentei semnări de către România a așa numitului „Pact pentru Migrație”, un document ONU pe numele său real „Compactul Global pentru Migrație”.

Chiar dacă la aceste mitinguri prezența este deosebit de mică, tema primirii migranților/ refugiaților pe teritoriul României este una foarte sensibilă, care stârnește animozități, având potențialul de a adânci conflictele din societate, așa că acest document merită câteva precizări. Prima este că, indiferent de declarațiile politicianiste ale unora sau altora, la această oră, Parlamentul nu mai poate opri semnarea Pactului de către România. A doua este adresată celor care așteaptă să îl conteste la Curtea Constituțională: Pactul nu e o lege, nu implică nicio măsură legislativă, așa că nu poate fi pus în discuția CCR.

Pentru explicații am apelat la trei specialiști în domeniu, Augustin Zegrean, Cristian Diaconescu și Titus Corlățean și am pus cap-la-cap informațiile de la ei, informații care coincid.

Stiloul lui Meleșcanu

Pe 28 noiembrie, Administrația prezidențială anunța că: „Președintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema «Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată». Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declarației naționale care va fi prezentată de către delegația României care va participa la Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie a.c., la Marrakesh, Maroc. În declarația națională se arată, printre altele, că CGM nu încurajează migrația și nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reunește un set de politici și bune practici în domeniu, de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraționale naționale.”

Imediat s-au inflamat spiritele, mai mulți parlamentari ai PSD, printre care Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu, au cerut ca documentul să fie dezbătut în Parlament.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat și el că: „Compactul Global pentru Migrație (CGM) este doar un document de orientare și nu are efecte juridice sau financiare. România își păstrează capacitatea de decizie în ceea ce privește migrația. Compactul menține dreptul suveran al statelor de a-și determina propriile politici în domeniu și propriul cadru legislativ pentru implementarea sa.

Documentul nu creează o categorie nouă de drepturi (drepturile migranților). Compactul nu încurajează și nici nu facilitează migrația. Compactul conține prevederi care descurajează părăsirea statelor de origine și facilitează returnările și readmisia. La ora actuală, din datele de care dispunem, 180 de state din 193 îl vor andosa. Decizia finală va fi adoptată la Adunarea Generală ONU din acest an, când se va supune votului un proiect de rezoluție pe această temă.”

Deși ambele comunicate evită folosirea expresiei „va semna”, peste câteva zile, în Maroc, reprezentantul României va semna acest Pact/Compact, angajând practic răspunderea statului român. Răspunderea politică, nu juridică. Nici adoptarea rezoluției nu va avea efecte juridice.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI