Ce este mierea nebună, unde se găsește și ce beneficii are. Sunt și riscuri dacă mănânci prea multă

Ce este mierea nebună, unde se găsește și ce beneficii are. Sunt și riscuri dacă mănânci prea multăMierea nebună. Sursa foto: Pixabay

Mierea nebună poate fi găsită în doar două locuri pe glob: în regiunea Mării Negre din Turcia și în lanțul muntos Hindu Kush Himalaya din Nepal. Este un remediu străvechi de mii de ani care a învins armate întregi, iar pe urși ăi face să-și piardă mințile.

Mierea nebună poate fi periculoasă pentru om

De-a lungul mileniilor, această miere nebună „deli bal” (deli-miere și bal-nebună) a fost folosită ca remediu popular, fiind consumată câte o lingură pe zi pentru a reduce tensiunea arterială sau ca afrodiziac. Dar trebuie menționat că această delicatesă poate fi periculoasă.

Deli bal, cunoscută și sub denumirea de mierea nebună, este produsă din nectarul florilor de rododendron, care conține o toxină naturală cu efecte halucinogene. De-a lungul mileniilor, această miere a fost utilizată, printre altele, ca remediu tradițional pentru reducerea tensiunii arteriale sau ca un stimulent sexual.

Mierea nebună are o nuanță de roșu-închis, similară chihlimbarului, iar aroma sa este intensă și pătrunzătoare. Există câteva indicii care pot semnala prezența grayanotoxinei: un gust ușor amar se ascunde sub dulceața mierii, iar o senzație de căldură intensă se resimte în zona gâtului.

Miere, Borcane, Recolta, Albine, GrădinăMierea nebună poate fi periculoasă. Sursa foto: Pixabay

Nu trebuie să mâncăm prea multă miere

Apicultorul Hasan Kutluata, Turcia, avertizează cu privire la această miere și spune că „Nu trebuie să mâncăm prea multă. Dacă mâncăm mai multă meire provoacă amețeli, tensiune arterială scăzută, o febră ușoară, greață și dificultăți în a merge.

Mierea nebună este un aliment care a învins armate întregi. În secolul al IV-lea, liderul militar grec Xenophon relata despre soldații care au trecut prin apropierea orașului Trabzon, situat pe țărmul Mării Negre, și care au consumat o cantitate excesivă de miere.

Hasan Kutluata afirmă că „nimeni nu reușea să stea în picioare. Cei care au mâncat se comportau ca niște oameni beți, iar cei care au consumat multă păreau să fie nebuni sau, în unele cazuri, chiar să moară. Toți zăceau, asemenea unei armate înfrânte, copleșiți de o profundă deznădejde”

Stupii sunt un loc comun la casele din întreaga regiune.Mierea nebună poate fi periculoasă. Sursa foto: CNN

Mierea nebună, un pericol și pentru animale

Inamicul de bază al stupilor lui Kutluata nu sunt armatele Greciei Antice, ci urșii îmbătați de mierea nebună. Kutlata este pe deplin conștient de acest pericol. Au trecut aproximativ 20 de ani de când a fost atacat de un urs, dar mâinile și picioarele lui încă poartă cicatricile lăsate de confruntarea cu acel animal care a invadat stupii săi și s-a îmbătat de la miere.

„Ursul părea că a adormit după ce a mâncat o cantitate excesivă de miere nebună, fiind surprins de Kutluata și prietenii săi, care veniseră să verifice stupii. Confruntările cu ursul l-au ținut pe Kutluata în terapie intensivă timp de mai bine de o săptămână. „Indiferent de frica pe care o avem față de urși, trebuie să ne îndeplinim această sarcină”, a declarat Kutluata.

Mierea nebună este comercializată în Turcia și în numeroase alte țări. Cu toate acestea, autoritățile de sănătate din Statele Unite nu sugerează consumul acestui produs, deoarece intoxicația cu mierea nebună poate duce la apariția unor simptome precum greață, vărsături sau amețeli, scrie CNN.