Cheia unui mariaj fericit: îmbrăţişări dese, cadouri, conversaţii şi vacanţe în doi.
Îmbrăţişările, cinele în oraş şi gesturile romantice sunt câteva din micile „secrete“ ale unei căsnicii fericite. Aceasta este concluzia unui sondaj care a implicat intervievarea a 4.000 de cupluri căsătorite din Marea Britanie. Potrivit „The Daily Mail“, menţinerea fericirii împlică mult mai multe acţiuni, cum ar fi petrecerea împreună a timpului liber, de cel puţin 22 de ori pe lună, sau ieşirea la o cină în oraş de cel puţin două ori pe lună. Gesturile romantice precum masajul sau îmbăierea împreună sunt „necesare“ o dată la zece zile. Îmbrăţişările par să fie adevărata cheie - cuplurile care se îmbrăţişează de cel puţin patru ori pe zi îşi descriu căsnicia drept „foarte fericită“. Studiul arată că partenerii apreciază şi plimbările romantice, o ieşire la bar şi una la restaurant în fiecare lună. O frecvenţă lunară trebuie alocată şi acţiunilor romantice la domiciliu, cum ar fi o cină „la lumina lumână rii“ (de trei ori), iniţierea unei conversaţii importante (de şase ori) sau simpla vizionare în doi a emisiunilor TV (de şapte ori). Cadourile sunt necesare de două ori pe lună
De două ori pe lună, soţul şi soţia ar trebui să-şi facă mici cadouri, de la clasicele flori sau ciocolate la atenţii ceva mai personale, precum o poezie sau o piesă muzicală favorită. O căsnicie bună ar mai presupune şi ieşirea în oraş a unui partener fără celălalt, în compania prietenilor lor, o dată pe lună. Acţiuni simple, precum aspiratul întregii locuinţe sau pregătirea micului dejun la pat, făcute voluntar, sunt semne de respect faţă de partener. Sondajul mai sugerează că un cuplu fericit trebuie să aibă parte în fiecare an de cel puţin patru evadări din cotidian, respectiv concedii sau scurte vacanţe.
„Toate acestea sunt gesturi care spun «te plac, mă bucur să fiu cu tine, îmi place şi apreciez sprijinul şi grija pe care mi le acorzi». În această lume grăbită, adesea tindem să ne ignorăm partenerii în timp ce ne luptăm cu problemele zilnice de la serviciu şi cu responsabilităţile familiale“, spune psihologul Ludwig F. Lowenstein. „Tindem să uităm importanţa unei strângeri în braţe atunci când familiaritatea devine parte a vieţii noastre, dar dacă afecţiunea, îmbrăţişările şi gesturile romantice devin şi ele parte dintr-o relaţie, atunci acea relaţie va fi şi va rămâne mai puternică“, a adăugat el. Un procent zdrobitor - 98% - dintre membrii cuplurilor „foarte fericite“ se declară „norocoşi“ că au reuşit să găsească o relaţie stabilă, iar 94% sunt convinşi la modul cel mai sincer că nicio altă relaţie nu e la fel de solidă ca a lor.