MICI SECRETE, MARI EFECTE: Pot încălzi casa cu un şemineu?

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Pot încălzi casa cu un şemineu?

Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).

Mi se pare foarte romantic să am un şemineu, dar aş vrea să ştiu mai multe despre acest fel de instalaţie. Are doar rol estetic sau poate fi folosit şi ca o instalaţie de încălzire? Din ce ar trebui el să fie format? Element decorativ rafinat al unui ambient aparte, şemineul poate fi şi o sursă parţială de încălzire a spaţiului care îl include. Cel cu tiraj natural se compune din: o vatră (loc de amplasare a combustibilului, de regulă lemnele de foc); o gură de alimentare a şemineului („poarta“ prin care se introduc lemnele şi prin care „iese“ căldura spre cameră); o placă de radiaţie (uzual, din cupru sau bronz, mai rar din fontă); coşul de fum (evacuatorul unui rezultat mai pu- ţin plăcut al arderii, fumul); clapeta de tiraj a coşului de fum. Şemineul cu tiraj forţat are în plus un ventilator de tiraj cu turaţie variabilă, amplasat în vârful coşului de fum.

Constructiv, şemineele se execută din zidărie refractară, la faţa locului, ca o sobă deschisă sau în fabrici specializate, comercializate ca atare (cu adaptare locală).

Este bine de ştiut că: aşezarea în faţa şemineului a unei uşi de sticlă are atât un efect pozitiv (diminuează ieşirea aerului cald pe coş), cât şi unul negativ (împiedică pătrunderea radiaţiei calde în încăpere); randamentul termic al unui şemineu simplu nu depăşeşte 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.