MICI SECRETE, MARI EFECTE: Încălzire intermitentă

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Încălzire intermitentă

Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).

Am o garsonieră în care funcţionează un cabinet psihologic. Garsoniera este la parter şi are două laturi în exterior. Aş dori să găsesc altă soluţie de încălzire mai puţin costisitoare, întrucât folosesc acest spaţiu numai 10-15 ore pe săptămână! Pentru numai 22 de elemenţi de calorifer am plătit 310 lei, în februarie, fiind racordată la serviciul local de termoficare. Ar fi mai bine să instalez o centrală termică de apartament? Puterea termică instalată pentru cabinet ar trebui să fie de circa 3 kW, iar puterea termică medie, pe perioada de încălzire, ar fi de circa 1,5 kW. În aceste condiţii, costurile ar trebui să fie astfel: 15 ore/săptămână x 4 săptămâni x 1,5 kW x 0,5 lei/kW x 2 ± 90 de lei (2 este coeficient de siguranţă anti-îngheţ). Considerând că radiatorul funcţionează 10 ore/zi, atunci costul lunar ar fi de 10 ore/zi x 30 zile/lună x 1,5 kW x 0,5 lei/ kW ± 225 de lei/lună.

Costurile reale credem că ar trebui să fie de circa 1.200 de lei/lună. Dacă nu se poate face contorizarea actualului radiator, atunci se poate cere închiderea temporară a robinetului de reglaj şi sigilarea lui (deci fără debranşare), urmând ca încălzirea să se facă electric: costurile medii ar fi de la 90 la 225 de lei lunar, în funcţie de anotimp şi gradul de izolare a blocului. Radiatorul electric simplu trebuie să aibă termostat care să menţină, când cabinetul este închis, o temperatură minimă de gardă de 8-10 grade C.

Recomandare: dotaţi cabinetul cu ferestre termopan şi izolaţi pereţii (polistiren de minimum 8 cm grosime) şi pardoseala spre subsolul tehnic (5 cm polistiren); Prudenţă: instalaţia electrică trebuie bine dimensionată (pentru evitarea incendiilor).

Ne puteți urmări și pe Google News