Mic îndreptar despre cum să ceri apa caldă în instanță. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați

Mic îndreptar despre cum să ceri apa caldă în instanță. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați Apă caldă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 1000 de blocuri din București nu au apă caldă, iar situația este asemănătoare în mai multe orașe din țară. Acesta este motivul pentru care avocatul Adrian Cuculis a pus la dispoziție un mic îndreptar legat de cum ar trebui să acționăm într-un astfel de caz.

Primul pas este de a atenționa administrația blocului care trebuie să notifice furnizorul de energie termică. Apoi se face o plângere la ANRE. Ulterior se începe procedura de negociere individuală sau colectivă pentru plata de despăgubiri, iar în cele din urmă ajungeți la acțiunea din instanță. “Puteți chema în mod colectiv sau după cum spuneam prin reprezentarea asociației de proprietari, în judecată, furnizorul sau după caz asociația de proprietari, pentru a obține despăgubiri de natura materială morală și alte daune pe care le considerați oportune cum ar fi daunele interese în condițiile în care din pricina frigului ai fost nevoit să anulezi un proiect de a lucra de acasă sau alte asemenea. De asemenea, ați putea solicita furnizorului de energie termică să vă plătească contravaloarea facturii de energie electrică care oricum este foarte mare, în cazul în care v-ați încălzit folosind energia electrică.  Arată legea foarte clar prin Ordinul nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică că potrivit  art. 202. – Furnizorul răspunde pentru toate daunele provocate utilizatorilor din culpa sa, în condiţiile stabilite prin contract, şi, în special, dacă:

a) nu începe furnizarea energiei termice la termenul contractat sau nu livrează energia termică în condiţiile stabilite în contract; b) nu anunţă utilizatorul din timp cu privire la limitările sau la întreruperile programate pentru lucrările planificate; c) după sistarea furnizării energiei termice cerută de utilizator nu reia furnizarea în prima zi lucrătoare după primirea în scris a înştiinţării privind încetarea motivului sistării; d) nu respectă parametrii de calitate contractaţi.

În ce situații au totuși dreptul să limiteze furnizarea de agent termic și în ce condiții? Practic, trebuie să fiți informați și nu se fac lucrări de reparații iarna, așa cum suntem noi obișnuiți să vedem și să simțim”, mai spune avocatul. El mai precizează că se pot cere daune având în vedere neplăcerile cauzate din pricina lipsei agentului termic. 

Ne puteți urmări și pe Google News