Mexicul a cedat în faţa lui Trump: Desfăşurări de forţe la graniţa de sud

Mexicul a cedat în faţa lui Trump: Desfăşurări de forţe la graniţa de sud

Mexicul a declarat astăzi că va finaliza detașarea a 6.000 de gardieni naționali la granița sa de sud în patru zile și va trimite 825 de ofițeri suplimentari pregătiţi în domeniul imigrării, în cadrul înțelegerii sale cu SUA pentru a încetini migrația.

Ministrul de Externe, Marcelo Ebrard, a declarat că Mexicul "face un efort major pentru a accelera" punerea în aplicare înţelegerii cu Washington, într-o ofertă de ultim moment pentru a evita amenințarea președintelui Donald Trump de a aplica tarife punitive pentru mărfurile mexicane.

"Desfășurarea Gărzii Naționale va fi finalizată până marți săptămâna viitoare", a declarat Ebrard într-o conferință de presă, spunând că Mexicul se ocupă de "unul dintre cele mai mari fluxuri de migranți din lume".  El a adăugat că 825 de ofițeri suplimentari de la Institutul Național pentru Migrație vor începe să lucreze în acest weekend, "pentru că nu aveau personal suficient și aceasta a fost una dintre problemele majore".  

Trump presează Mexicul pentru a acționa şi a stopa creșterea migranților care fug de sărăcie și violență în America Centrală solicitând azil în Statele Unite. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Mexicul se străduiește să facă schimbări profunde atât la frontierele sale sudice, cât și la cele nordice, pentru a evita o altă situație cu principalul partener comercial.  La granița de nord, Mexicul a fost de acord să-și extindă politica de a lua înapoi solicitanții de azil în timp ce Statele Unite își procesează pretențiile.  Guvernatorii din  statele de frontieră din nordul Mexicului se aflau în capitală pentru a se întâlni cu președintele Andres Manuel Lopez Obrador pe această temă.  Ebrard a declarat că Mexicul "nu a acceptat un număr nelimitat de repatriați, deși nu a dat detalii suplimentare.

Donald Trump a salutat astăzi măsurile luate de Mexic

Ministrul de externe mexican a mai spus că un dialog a fost deschis cu Guatemala, Honduras şi El Salvador şi că ţara sa a cerut şi participarea ONU pentru a încerca să rezolve criza migratorie.  Ca parte a acordului cu Washingtonul, Mexicul a acceptat ca măsurile luate să fie evaluate în termen de 45 de zile. Dacă fluxul de imigranţi ilegali care traversează această ţară spre Statele Unite nu este oprit, acordul ar putea fi revizuit, mai ales cu o reformă a legislaţiei mexicane privind dreptul de azil, notează today.rtl.