Evenimentul Zilei > Actualitate > Mexicanii și-au recunoscut abuzurile. Cazul românilor blocați în Cancun
Mexicanii și-au recunoscut abuzurile. Cazul românilor blocați în Cancun

Mexicanii și-au recunoscut abuzurile. Cazul românilor blocați în Cancun

Pentru rezolvarea crizei din Mexic a fost nevoie de implicarea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Mexicanii și-au recunoscut abuzurile. Situația sutelor de români arestați pe Aeroportul Internațional din Cancun a fost rezolvată, fiind lăsați să intre în Mexic. Oamenii au fost închiși, la grămadă, și nu a contat că în grupurile de turiști erau și copii cu vârste mici. Singura lor vină a fost că sunt români.

„Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane”, spun cei cei de la Ministerul de Externe de la București.

Mexicanii și-au recunoscut abuzurile. Situația a fost deblocată

Mexicanii au bătut în retragere și le-au permis turiștilor români să intre în țară. După scandalul internațional general de articolele publicate de EvZ, Mexicul a recunoscut că a greșit. La scurt timp, după ce EvZ a publicat o serie de articole cu mărturiile cutremurătoare a celor închiși în Mexic, totul s-a schimbat.

Poliția mexicană a prelucrat cu maximă rapiditate fiecare caz în parte, așa cum trebuiau să o facă de la început. Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Mexicului, cu excepția a cinci cetățeni români. Pentru aceste persoane a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale.

„Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor. Acesta a acordat asistență cetățenilor români care au avut nevoie de informații, sprijin pentru asigurarea traducerii și îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat și de consulul onorific al României la Cancun”, mai susține MAE.

România nu acceptă tratamentul la gramadă

Ministrul de Externe de la București a mai spus că este inacceptabil ca alertele de securitate emise pe numele unor persoane să fie aplicate general. MAE atrage atenția că Mexicul a emis o alertă de cod roșu și portocaliu privind epidemia de Covid 19.

Lucrurile au început să se miște cu rapiditate după implicarea ministrului Aurescu.

”Partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile. Autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual. Eventualele decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare”, mai spun cei de la MAE.