„Metoda Dragnea” de racolare a primarilor revine

„Metoda Dragnea” de racolare a primarilor revineLiviu Dragnea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Zilele acestea lideri ai organizațiilor județene PSD au anunțat mai multe racolări de primari de la alte partide. La nivel public, aceste ”transferuri” au fost motivate prin argumentul că PSD ar avea o ”echipă puternică”. Doar că această putere nu pare una a seducției ideologice reale, ci a șantajului și presiunii politice.

Primari cu dosare penale, aduși la PSD

Unul dintre exemplele elocvente este cel de la Mehedinți, unde PSD a anunțat recent racolarea unor primari de la PNL.

Problema care a fost semnalată rapid la nivelul media a fost că aceste racolări au vizat aleși locali cu probleme penale.  Astfel, în dreptul primarului comunei Devesel figurează o condamnare definitivă la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar un alt primar liberal din Corcova este faimos prin faptul că a adunat nu mai puțin de 600 de plângeri penale împotriva sa.  Ambii au fost contestați de organizațiile PNL din care provin.

Gurile rele din județ spun că aceste racolări, ca și a altor primari liberali erodați din punct de vedere politic, s-ar fi făcut nu tocmai prin mijloace ”ortodoxe”.

Unii dintre aceștia, în special cei mai puțin populari, au fost atrași de promisiunea că vor primi finanțare de la Guvern.

Fondul de rezervă, levier pentru racolarea primarilor

Unul dintre instrumentele prin care, susțin surse politice, că ar fi început campania PSD de racolare a primarilor este cel al Fondului de rezervă.

Sub pretextul că vrea să țină sub control deficitul bugetar, Guvernul Ciolacu a dispus să nu se mai facă rectificarea bugetară prin care sunt alocate fondurile către instituții.

Guvernul Ciolacu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Consecința indirectă a acestei decizii a fost aceea că a oferit dreptul prim-ministrului să dispună cum dorește alocarea sumelor bugetare, având în vedere că Fondul de rezervă este gestionat direct de premier.

PSD se inspiră din epoca Dragnea

Racolarea primarilor de la alte partide nu este o practică nouă în arsenalul PSD. Ea mai fost folosită de social-democrați înaintea alegerilor, fiind desăvârșită prin celebra Ordonanță a traseiștilor care a fost promovată de către Liviu Dragnea în 2014, pe vreme când era vicepremier în Guvernul Ponta.

Acea Ordonanță, prin care primarii, consilierii locali si consilierii județeni puteau să-și schimbe partidul fără a-și pierde funcția, a oferit PSD posibilitatea ca, prin presiune și șantaj, să determine sute de primari să treacă în tabăra social-democraților.

În felul acesta se explică rezultatul alegerilor din 2016 și tot dezastrul care a urmat după ele.

Racolările tip Dragnea vor uni dreapta

Campania de racolare a primarilor de la alte partide pare să fie parte a strategiei PSD pentru 2024. Ca de fiecare dată, însă, după cum evaluează majoritatea analiștilor, când PSD se lăcomește și poftește prea mult la primarii altora sau la funcția de președinte, ajunge să unească tot mai mult dreapta din România și să sfârșească în opoziție. Surse din PNL spus ca atitudinea neprincipială a PSD și în comunicarea publică, dar mai ales în cazul relațiilor din teritoriu a reușit să erodeze puternic relația cu PNL.