Evenimentul Zilei > Social > EXPLOIZIV! Mesajul PATRIARHULUI cu ocazia începerii NOULUI AN ȘCOLAR
EXPLOIZIV! Mesajul PATRIARHULUI cu ocazia începerii NOULUI AN ȘCOLAR

EXPLOIZIV! Mesajul PATRIARHULUI cu ocazia începerii NOULUI AN ȘCOLAR

Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, și o formare spirituală pentru a trăi viața în comuniune de iubire față de Dumnezeu și de oameni, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj transmis cu ocazia începerii anului școlar 2017-2018.

„În societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viață sunt adesea reduse la dorințe mărunte, de împlinire imediată și prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, și o formare spirituală pentru a trăi viața în comuniune de iubire față de Dumnezeu și de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor și a tinerilor în comuniune și într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoștința față de părinți, profesori și binefăcători, prietenia, dărnicia și întrajutorarea", afirmă patriarhul în mesajul transmis vineri de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

În mesaj se arată că "familia reprezintă lăcașul intim cel mai de preț pentru cultivarea iubirii părintești, filiale și fraterne ca lumină a educației care leagă între ele generațiile trecute, prezente și viitoare", în timp ce "Biserica, astăzi, prin Programul catehetic 'Hristos împărtășit copiilor' și Proiectul 'Alege Școala!', prin tabere educaționale, activități artistice și sportive, se străduiește să inspire copiilor și tinerilor cultura prieteniei și a iubirii darnice sau generoase, să prevină abandonul școlar, să suplinească lipsa de afecțiune din familiile cu părinți plecați la muncă în străinătate, să încurajeze copiii și tinerii talentați să-și cultive talentul, adică darurile native".

Școala, prin ora de Religie și prin celelalte discipline care cultivă valorile educaționale permanente, dorește să ofere copiilor și tinerilor lumini pentru viață, spre a putea discerne mai ușor între provocări efemere și perspective durabile în viață, precizează patriarhul.

La început de an școlar, patriarhul binecuvântează "cu bucurie duhovnicească" (…) pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, urându-le multă sănătate și ajutor, pace și bucurie în viață.