Mesaj pentru Joe Biden. Kim Jong-un bagă glonț nuclear pe țeavă

Liderul nord-coreean s-a angajat să consolideze capacitățile militare ale țării sale, care este deja o putere nucleară, a raportat, joi, presa oficială de la Phenian, cu două săptămâni înainte ca Joe Biden să intre în Casa Albă.

Într-un raport prezentat la congresul Partidului Muncitorilor, Kim s-a angajat să aducă „capacitățile de apărare ale statului la un nivel mult mai înalt și să stabilească obiectivele pentru a înfăptui în practică acest lucru”, relatează agenția oficială nord-coreeană KCNA.

După ce au schimbat insulte și amenințări cu războiul nuclear, Kim Jong-un și omologul său american Donald Trump au procedat la o extraordinară apropiere, marcată prin trei întâlniri istorice și simbolice.

Dar nu s-au făcut progrese în ceea ce privește problema spinoasă a programelor nucleare și balistice de la Phenian. Și negocierile s-au blocat de la fiasco-ul celui de-al doilea summit dintre cei doi șefi de stat, în februarie 2019, la Hanoi.

Unul dintre motivele acestui impas este lipsa consensului cu privire la ce concesii ar trebui să facă Coreea de Nord în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva sa.

Și experții cred că liderul nord-coreean intenționează să folosească al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, care s-a deschis marți, pentru a trimite un mesaj următorului guvern american.

Dar este puțin loc de manevră pentru Coreea de Nord, care are o ură reală față de Joe Biden, un „câine turbat” care ar trebui „bătut până la moarte”. La rândul său, președintele ales l-a numit pe Kim un „tâlhar”.

În traducere, „consolidarea capacităților nucleare”

Agenția de presă nord-coreeană KCNA nu a făcut nicio referire la armele nucleare și nu a specificat natura obiectivelor de apărare care trebuie atinse.

Însă „consolidarea capacităților militare” evocată de Kim nu se poate referi decât la un singur lucru: consolidarea capacităților nucleare. Arma ncleară este singura plasă de siguranță pentru liderul de la Phenian. Și de negociere. Fără ea, apreciază observatorii, Kim va avea soarta tuturor dictatorilor, mai devreme sau mai târziu.

Cu ce, altfel, ar putea amenința Kim? Cu armament convențional, fie el și consolidat?

De altfel, potrivit lui Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Institutul Mondial pentru Studii Nord-Coreene din Seul, mesajul lui Kim Jong Un este clar, scrie Boursorama.

„Înseamnă că Phenianul își va consolida capacitățile nucleare”, a spus Ahn Chan-il.

„Kim evită să spună „nuclear” în condițiile în care Joe Biden își preia funcția, luna aceasta. Știe că, spre deosebire de predecesorul său, poziția lui Biden față de Phenian este una fără compromisuri”.

„Kim nu dorește, probabil, să-l provoace pe Biden în acest stadiu. Dar ceea ce este foarte clar este mesajul că Nordul nu va renunța niciodată la armele sale nucleare”. Un glonț nuclear pe țeavă.

Sub președinția lui Biden, se așteaptă ca SUA să revină la o abordare mult mai clasică vizavi de Phenian, inclusiv insistând că vor fi necesare progrese semnificative în discuțiile de lucru chiar înainte de a se lua în considerare o nouă întâlnire între șefi de stat.

De partea sa, Coreea de Nord își justifică programele nucleare interzise de comunitatea internațională prin amenințarea pe care Washingtonul ar reprezenta-o însuși pentru supraviețuirea regimului comunist dinastic de la Phenian.

Și, de zeci de ani, guvernul a alocat resurse vaste pentru dezvoltarea acestor programe, chiar dacă aceasta implică sancțiuni din ce în ce mai dure pentru economia și populația sa.

O nouă defilare militară este așteptată

De când Kim a venit la putere, în urmă cu nouă ani, aceste programe au făcut progrese remarcabile, inclusiv prin mai multe teste nucleare și testarea unei rachete care ar putea ajunge pe teritoriul continental amerian.

În timpul unei defilări militare din octombrie anul trecut, Phenian a dezvăluit o rachetă masivă despre care experții au spus că este cea mai mare rachetă mobilă cu propulsie cu propergol lichid din lume și, probabil, ar trebui să poarte capete nucleare multiple (tehnologia MIRV).

Analiștii au văzut acest lucru drept o dovadă că Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte programele, în ciuda procesului diplomatic inițiat cu Washington.

Congresul Partidului Muncitorilor își propune să consolideze autoritatea regimului și este urmărit îndeaproape de experți din Coreea de Nord care încearcă să detecteze orice semn al unei schimbări în politica unuia dintre cel mai izolat stat din lume.

Observatorii apreciază că acest congres ar putea fi ocazia unei noi parade „cu elemente militare”.

În prima zi a acestui Congres, Kim Jong Un a admis un eșec economic, recunoscând că „aproape toate sectoarele” nu au atins obiectivele stabilite în cadrul planului cincinal.