Merkel și Sarkozy construiesc un nou Turn Babel. De data aceasta este făcut din bani

Merkel și Sarkozy construiesc un nou Turn Babel. De data aceasta este făcut din bani

Cele două fonduri de siguranță ale Uniunii Europene vor ajunge, cel mai probabil, la aproape 1 trilion de euro în urma întâlnirii de mâine a miniștrilor de finanțe din Zona Euro, potrivit Bloomberg.

Cele 240 de miliarde de euro nefolosite până acum de fondul temporar de salvare înființat de UE (European Financial Stability Facility - EFSF) ar urma să fie lăsate în continuare la dispoziția acestuia până la jumătatea anului 2013. Țările aflate în dificultate în această perioadă ar putea apela la fondurile respective, însă doar în condiții foarte bine stabilite, fiecare țară din Zona Euro având drept de veto la acordarea unui ajutor financiar.

În afară de cele 240 de miliarde de euro care ar urma să fie adăugate mâine la fondurile de salvare ale Uniunii Europene, urmează să fie înființat un fond permanent (European Stability Mechanism – ESM) în valoare de 500 de miliarde de euro. De asemenea, până acum au fost acordate deja stimulente de circa 200 de miliarde de euro țărilor care au avut probleme (17,7 miliarde Irlandei, 26 de miliarde Portugaliei și 164 de miliarde Greciei). Pe măsură ce aceste 200 de miliarde de euro vor fi rambursate, ele se vor adăuga celor 500 de miliarde din fondul permanent de stabilitate, putând fi folosite din nou la nevoie.

Bani suficienți pentru a salva Spania, dar nu pentru a opri criza

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura de lărgire a fondurilor de salvare vine după ce în ultimele săptămâni au fost multe voci care au susținut ideea aprobării unei sume cât mai mari cu putință, doar așa putând fi calmate temerile piețelor financiare internaționale referitoare la criza datoriilor suverane din Europa. Ultimul pe această listă este secretarul general al OECD, Angel Gurria, care a susținut marți ideea unui fond de salvare de mari dimensiuni.

La nivelul de un trilion de euro, mecanismul de stabilitate ar putea asigura finanțarea Portugaliei și Irlandei în continuare, dacă acestea vor avea nevoie de așa ceva, și salvarea Spaniei, în cazul în care temerile legate de această țară se vor adeveri. O eventuală continuare a crizei și o extindere la alte țări mai mari ar depăși însă limitele sale.

Chiar și așa, banii în plus nu vor putea lupta efectiv împotriva crizei, după cum afirmă guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann. ”La fel ca și Turnul Babel, ”Turnul banilor” nu va ajunge niciodată în rai. Dacă vom continua să îl facem tot mai înalt, ne vom lovi în realitate de mai multe constrângeri lumești, printre acestea fiind și posibilitatea de a stabili stimulente ce vor duce la noi probleme în viitor”, a afirmat acesta.