Este același loc unde, cu exact doi ani în urmă, cei doi lideri adoptaseră un acord privind solidaritatea bugetară a UE. Pentru prima oară, Merkel accepta principiul unui buget de convergență pentru Zona Euro.

Aceeași idee îi animă astăzi pe cei doi lideri, dat fiind că se pune problema unei acțiuni pentru ajutorarea ansamblului țărilor UE să iasă cât mai puțin slăbite din criza coronavirusului, observă o analiză Les Echos.

„Emmanuel Macron vrea să îi împărtășească Angelei Merkel planusl său de bătaie pentru a obține un acord al tuturor liderilor UE privind fondul de relansare european și viitorul buget multianual al Uniunii Europene în luna iulie”, arată un comunicat al Palatului Elysée din weekend. „Trebuie să trimitem un semnal de solidaritate europeană și un mesaj de eficiență Europei.”

De la Haga, unde a mers lunea trecută pentru a-l întâlni pe premierul olandez, Mark Rutte, considerat cel mai intrasigent din grupul așa-numit al „zgârciților” în legătură cu ajutoarele acordate țărilor din Sud, Emmanuel Macron s-a întors cu „ingredientele unui acord”.

Parisul dorește o „bună dozare” a condițiilor impuse țărilor care vor beneficia de pe urma fondului de 750 de miliarde de euro, evitând o tutelă prea severă, pe care beneficiarele, în frunte cu Italia, o resping.

Un alt punct de dezbatere la întâlnirea Merkel-Macron este când începe perioada de rambursare a celor 750 de miliarde de euro împrumutați de Comisie. Germania și restul „zgârciților” ar dori ca aceasta să înceapă chiar de la sfârșitul perioadei bugetare 2021-2027 și nu ulterior, așa cum a propus Comisia. Franța ar fi de acord cu un compromis în această privință.

Macron s-a declarat „optimist, voluntar și determinat” pentru un compromis în privința tuturor acestor puncte până în iulie.

Angela Merkel a explicat într-un interviu, sâmbătă, în Le Monde, că este în interesul Germaniei ca UE să nu se prăbușească. Același lucru este valabil și pentru ceilalți trei „zgârciți” – Olanda, Austria și Suedia – care depinde într-o măsură chiar mai mare decât Germania de piața unică europeană.

Castelui Schloss Meseberg, unde se vor întâlni luni cei doi lideri este o superbă construcție barocă, datând de la jumătatea secolului al XVIII-lea și aflată la circa 65 de kilometri de Berlin.