Merkel și Juncker JOACĂ MURDAR. Scenariul de la Brexit se repetă: „ÎNGROZIREA britanicilor” pentru a ÎNGREUNA negocierile cu UE
- Radu Pădure
- 3 mai 2017, 12:33
Mai mulți aliați ai premierului britanic Theresa May au acuzat Germania că, împreună cu UE, încearcă să influențeze alegerile din Marea Britanie.
Importanți oficiali ai guvernului german și de la Bruxelles au ironizat-o deschis pe May sau au dezvăluit informații sensibile din întâlniri private, în ceea ce este văzută ca o încercare concertată de subminare a proziției premierului britanic, scrie The Telegraph.
Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat și ea că Marea Britanie își face „iluzii” în privința a ceea ce speră să obțină prin Brexit.
Slăbirea mandatului Theresei May în rândul electoratului britanic ar fi conveni Bruxelles-ului în negocierile cu Londra, prin care se stabilesc condițiile de părăsire a UE.
Un aliat apropiat al lui May a declarat pentru Telegraph: „Există o veche cutumă ca țările să nu se amestece în alegerile din alte țări, iar ei par să o încalce.”
Theresa May l-a avertizat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că, în cazul în care va refuza să facă compromisuri, va descoperi despre ea că este „o femeie al dracului de dificilă”.
La BBC, premierul britanic a declarat: „Cred că ceea ce am văzut de curând arată că aceste negocieri vor fi dure. În timpul campaniei pentru președinția Partidului Conservator unul din colegi m-a descris drept ‘o femeie al dracului de dificilă’. La vremea respectivă, am zis că următoarea persoană care descoperi asta va fi Jean-Claude Juncker.”
Martin Selmayr, șeful de cabinet al lui Juncker, și un prieten apropiat al mâinii drepte a Angelei Merkel, este bănuit a fi autorul scurgerii informației că Theresa May „și-a făcut iluzii” în privința pretențiilor legate de Brexit.
De asemenea, de la dineul May – Juncker s-a „scurs” și informația că președintele Comisiei Europene a avertizat-o pe șefa executivului de la Londra că „nota de plată” pe care țara sa va fi obligată să o achite va fi de 100 de miliarde de euro.
Ministrul de Finanțe german, Michael Roth, a încercat și el să submineze poziția lui May, printr-un mesaj pe Twitter în care scria:
„Guvernul britanic trebuie să renunțe la mitul că toți britanicii vor trăi mai bine după Brexit.”
La rândul său, Guy Verhofstadt, negociatorul șef pentru Brexit al Parlamentului European, a luat peste picior public calitățile de legociator ale Theresei May.
Referindu-se la sloganul electoral al acesteia, pentru alegerile anticipate din 8 iunie („conducere puternică și stabilă”), Verhofstadt a scris: „Orice acord de Brexit necesită o înțelegere puternică și stabilă a a problemelor complexe pe care le implică. Ceasul ticăie – este momentul să fim realiști.”
Sir Bill Cash, conservator, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Comunelor, s-a declarat „convins” că Germania și UE încearcă să influențeze alegerile din 8 iunie, subminând poziția lui May.
Bill Cash a declarat: „Ei încearcă să creeze un nou ‘Project Fear’, dar asta nu va funcționa cu poporul britanic. Mai încearcă și să folosească negocierile ca instrumente pentru a influența alegerile generale din Germania, din toamnă. Ei fac un joc neînțelept și periculos și cred că lucrează la aceste planuri de mai multă vreme.”
„Project Fear” a fost numită campania propagandistică deșănțată dinainte de Brexit, prin care s-a încercat sperierea britanicilor cu toate nenorocirile de pe lume, care s-ar petrece în caz de ieșire din UE.
Printre acestea, s-au aflat unele de-a dreptul halucinante: o catastrofă ecologică globală, un nou război mondial, un val de atacuri teroriste etc.
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a afirmat că nu va comenta în legătură cu scurgerile de informații recente, dar a precizat: „Am uneori impresia că prietenii noștri britanici - nu toți – subestimează dificultățile tehnice... Sunt probleme pe care este clar că nu le înțelegem în același mod.”
Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a afirmat la rândul său că guvernul de la Londra nu va intra într-un „război al informațiilor” cu Bruxelles-ul, deoarece ar fi o „greșeală” să se lase târât în așa ceva.
Ea a precizat: „Nu sunt surprinsă că vin informații din diferite zone ale negocierilor. Ceea ce vom face noi întotdeauna va fi să ne asigurăm că purtăm negocierile cu mai multă discreție, ca să spun așa, astfel încât să avem mână liberă totală în discuții.”
Și Rudd a adăugat: „Cred că este o greșeală să permiți ca astfel de detalii, dacă sunt adevărate, să fie dezvăluite de la un dineu.”