Merkel se PRĂBUȘEȘTE , AfD devine AL DOILEA partid din Germania
- Radu Pădure
- 21 septembrie 2018, 12:04
Scaunul cancelarei Merkel se clatină tot mai tare, forțele eurosceptice câștigă teren iar germanii cer tot mai puternic alegeri anticipate.
Sprijinul popular pentru alianța de centru-dreapta a cancelarului german Angela Merkel a ajuns un nou nivel minim istoric, iar noul partid eurosceptic și anti-imigrație „Alternativa pentru Germania” (AfD) ar deveni a doua formațiune a țării, dacă ar avea loc alegeri legislative, relevă un sondaj de opinie realizat de Infratest Dimap şi dat vineri publicităţii de postul de televiziune public ARD, citat de Agerpres.
Sondajul, realizat în perioada 17-19 septembrie, arată un sprijin de 28% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliata sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), în scădere cu un punct procentual faţă de un sondaj similar realizat în 6 septembrie.
Merkel, care se află la conducerea executivului german începând din 2005, a evitat in extremis în iunie destrămarea „Marii Coaliţii” - formată împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) - în urma divergenţelor dintre CDU şi CSU pe tema politicii privind imigraţia.
În cele din urmă, coaliţia guvernamentală de la Berlin a decis să îl destituie pe şeful Serviciului de informaţii interne german (BfV), Hans-Georg Maassen, în urma acuzaţiilor conform cărora împărtăşeşte opinii ale extremei-drepte. Totuşi, decizia de a-l numi pe Maassen secretar de stat în Ministerul de Interne german a cauzat disensiuni care fac tot mai complicată funcţionarea „Marii Coaliţii”.
AfD, care l-a susţinut pe Hans-Georg Maassen şi a afirmat că destituirea sa periclitează securitatea naţională, a urcat cu două puncte procentuale în sondajul Infratest Dimap, ajungând la 18% din preferinţele electoratului german, ceea ce plasează formaţiunea înaintea social-democraţilor, creditaţi cu 17% din intenţiile de vot. AfD, partid creat în 2013, cu o agendă clară anti-imigrație și eurosceptică, devine astfel a doua forță politică din Germania
Un alt sondaj de opinie, realizat de institutul INSA, arată că aproape jumătate dintre germani sunt favorabili organizării de alegeri anticipate, o treime dintre germani opunându-se acestui scenariu.
În alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, blocul CDU-CSU a obţinut 32,9% din voturi, iar AfD a intrat pentru prima dată în parlamentul german, cu 12,6% din sufragii. Pe poziţia a doua s-a plasat SPD, cu 20,5% din voturi.
Diferențele semnificative dintre cifrele indicate astăzi de sondaje și rezultatele alegerilor de acum un an arată cu claritate care este direcția în care se îndreaptă Germania.