Evenimentul Zilei > Actualitate > Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?
Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Laurence Auer, noul ambasador al Franţei la Bucureşti, a vorbit despre rolul Franței în politica externă mondială, în contextul doctrinei liderului de la Elysee care vrea să reinventeze lumea şi pune în dezbatere publică europeană teme care să facă Europa mai puternică.

Este ceva unic în istoria UE, este o mobilizare care va permite la un moment dat sistemelor economico-sociale să prezinte proiecte, în baza acestui plan, pentru rezilienţă socială, educativă şi sanitară.  Este un buget care va permite, de asemenea, pregătirea infrastructurilor necesare pentru relansarea economică şi în această privinţă cred că România va avea o parte importantă din aceste 750 de miliarde de euro, pentru relansare.

Este de asemenea o decizie care trebuie salutată, pentru că România ne-a ajutat să facem să treacă regula cu respectarea statului de drept. Această condiţionare pentru respectarea statului de drept este indispensabilă. A fost deja hotărâtă în iulie şi acum a fost formalizată sub forma unei clauze, care clarifică lucrurile din regulamentul financiar. S-a căzut de acord cu Ungaria şi Polonia, şi încă odată spun că preşedintele Consiliului, doamna Angela Merkel, a jucat un rol important şi din fericire am ajuns la un acord, pentru că am putut să deblocăm creditul din martie,aprilie. Este primul buget care se va cheltui în 20121, în timpul pandemiei şi este essential”, a spus Laurence Auer.

„Nu spun că vom face lucrurile la fel de bine ca Germania”

Uniunea Europeană spune că vrea să fie o voce mai puternică în lume, dar membrii ei au interese separate, cancelarul german Merkel se pregăteşte să îşi încheie cariera politică şi UE pierde un lider cu greutate. Poate fi Macron cel care va reuşi să facă vocea europeană să răsune în politica externă mondială?

„Înainte de toate, preşedintele republicii, Emmanuel Macron, va avea aceeaşi sarcină, să prezideze Consiliul European începând din 2022. Nu spun că vom face lucrurile la fel de bine ca Germania, dar în orice caz vom fi acolo ca să ne asumăm responsabilitatea. În acelaşi timp, ştiţi că lumea a evoluat, în cadrul multilateral vom regăsi SUA alături de noi în chestiunile legate de climă, noul preşedinte ales a spus că va reveni şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deci anul 2021 este dedicat integral ieşirii din pandemie şi luptei împotriva pandemiei, folosind instrumente multilaterale”, a declarat Laurence Auer.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE