Vacanța în străinătate. Cinci metode simple pentru a-ți proteja telefonul de infractori

Vacanța în străinătate. Cinci metode simple pentru a-ți proteja telefonul de infractoriTelefon. Sursa foto: Dreamstime

Imaginați-vă acest lucru: Sunteți în vacanță într-un oraș din străinătate, explorați muzee, gustați din bucătăria locală și priviți oamenii la cafenele. Totul merge perfect până când primiți o serie de alerte pe telefonul dumneavoastră. Cineva face plăți frauduloase cu cardul de credit, ceea ce vă face să intrați în panică. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?

Atacurile cibernetice care vizează călătorii nu sunt o noutate. Dar, pe măsură ce călătoriile au crescut în urma pandemiei COVID-19, a crescut și numărul hackerilor și al infractorilor cibernetici care atacă turiștii. Potrivit unui sondaj realizat de ExpressVPN, frauda financiară este cea mai frecventă formă de infracțiune cibernetică cu care se confruntă călătorii. Însă supravegherea prin intermediul rețelelor Wi-Fi publice, piratarea rețelelor sociale și înșelăciunile de tip phishing sunt, de asemenea, frecvente.

Spokeo a consultat surse de securitate cibernetică și ghiduri de călătorie pentru a determina unele dintre cele mai bune modalități de a vă proteja telefonul în timpul călătoriilor. De la utilizarea unui VPN la gestionarea unor parole sigure.

Infracțiuni care afectează călătoriile

Atacurile online nu sunt singurul tip de infracțiune care afectează călătorii. Furtul fizic al telefoanelor este, de asemenea, o amenințare. Telefoanele au devenit ajutoare de călătorie atât de neprețuite. Adăpostesc instrumentele noastre de navigație, portofelele digitale, itinerariile și contactele. Astfel că furtul, pierderea sau compromiterea telefonului în străinătate poate fi devastatoare.

În același timp, călătoriile îi pot face pe oameni extrem de vulnerabili atât la atacurile cibernetice, cât și la cele fizice. Asta din cauza unor capcane comune, cum ar fi utilizarea excesivă a rețelelor de socializare.

Din fericire, există numeroase măsuri de precauție pe care călătorii le pot lua pentru a se proteja împotriva atacurilor cibernetice și a furtului de telefoane.

Utilizați un VPN

Hackerii pot, și chiar o fac, să țintească rețelele Wi-Fi publice din cafenele și hoteluri pentru a obține acces la informațiile personale sau pentru a instala programe malware pe dispozitiv. În special pe rețele nesecurizate. Călătorii sunt deosebit de vulnerabili la aceste tipuri de încălcări ale securității cibernetice. Deoarece sunt adesea mai dependenți de rețelele Wi-Fi publice decât ar fi în țările lor de origine, unde au planuri de telefonie mai robuste. Această dependență de rețelele publice nesecurizate înseamnă că vizitatorii sunt mai predispuși să utilizeze aceste rețele pentru a efectua sarcini sensibile. Cum ar fi transferurile financiare, ceea ce înseamnă că hackerii pot obține cu ușurință acces la informații bancare sau la alte parole.

O modalitate ușoară de a vă proteja împotriva acestor breșe este să utilizați o rețea privată virtuală sau VPN în timpul călătoriilor. VPN-urile sunt aplicații care vă criptează datele și vă ascund locația. Îi împiedică pe hackeri să acceseze informațiile personale. Un bonus suplimentar este că VPN-urile vă permit să accesați site-uri web care pot fi blocate sau indisponibile în țara pe care o vizitați. Pentru a utiliza un VPN, pur și simplu descărcați o aplicație VPN pe telefon sau computer, creați un cont, alegeți un server și conectați-vă.

Purtați o geantă peste corp sau o curea antifurt

Hoții de buzunare, escrocii și hoții flagranți, care îți smulg telefonul din mână, pot fi găsiți cam peste tot. În Londra, de exemplu, un număr uimitor de 91 000 de telefoane au fost declarate furate poliției în 2022. Ceea ce înseamnă o medie de 248 pe zi, potrivit BBC. Fie că vizitați o atracție turistică aglomerată, fie că doriți doar să fiți liniștit, experții în turism recomandă să luați măsuri de precauție pentru a vă asigura că telefonul dumneavoastră nu este furat sau compromis fizic în timpul călătoriei.

Există mai multe opțiuni antifurt din care puteți alege. Dacă doriți o geantă care să vă protejeze telefonul de furt, experții recomandă să căutați caracteristici precum țesătură rezistentă la tăiere, curele de umăr ranforsate, fermoare ascunse care pot fi blocate și puncte de prindere sigure, precum o curea transversală sau o clemă rezistentă. În ceea ce privește legăturile, căutați-le pe cele realizate din material rezistent la rupere, cu o clemă sau un inel întărit.

Faceți o copie de rezervă a datelor telefonului

Dacă telefonul cade pe mâini greșite, există șanse mari să nu îl recuperați. Din cele 91.000 de telefoane furate în Londra în 2022, doar 1.915 (sau aproximativ 2%) au fost recuperate. Vestea bună este că vă puteți lua măsuri de precauție pentru ca pierderea telefonului să fie mai puțin devastatoare. Se poate face o copie de siguranță a datelor înainte de călătorie.

Cu datele salvate, puteți achiziționa un dispozitiv nou și să vă accesați în continuare fotografiile, contactele, mesajele și parolele. În plus, dacă aveți activată funcția „Găsiți dispozitivul meu” sau „Găsiți telefonul meu”, puteți șterge de la distanță datele de pe telefonul furat. Astfel încât hoțul să nu le poată accesa. Cel mai sigur este să vă salvați datele pe un hard disk și nu doar în cloud. În acest fel, dacă trebuie să vă ștergeți dispozitivul, nu ștergeți accidental și copia de rezervă.

Activați „Găsiți-mi telefonul”

Pentru ca sfatul anterior de pe această listă să funcționeze, funcția „Găsește-mi telefonul” trebuie să fie activată în prealabil. Însă ștergerea de la distanță a dispozitivului nu este singurul lucru pe care această funcție vi-l permite să îl faceți. Funcția „Găsiți telefonul meu” vă permite să vă urmăriți dispozitivul. Asta atâta timp cât acesta este pornit și nu este în modul avion. Acest lucru este deosebit de util dacă v-ați rătăcit telefonul sau l-ați uitat undeva. Deoarece vă poate ajuta să vă refaceți pașii. Deși această funcție nu vă va afișa locația live a unui telefon care a fost oprit, vă va afișa ultima locație cunoscută a telefonului.

Cu „Find My Phone”, puteți, de asemenea, să vă blocați telefonul de la distanță sau să activați „Lost Mode”. Această funcție blochează telefonul, suspendă toate metodele de plată din telefon și afișează informații de contact pentru a vă returna telefonul. Dacă telefonul a fost furat, experții vă avertizează să nu luați problema în propriile mâini și să urmăriți hoțul. Deoarece ați putea ajunge într-o situație potențial periculoasă. Și este puțin probabil să vă recuperați telefonul.

Protejați-vă parolele

Parolele puternice pentru conturile importante vă ajută să vă protejați informațiile în timp ce călătoriți. Dar acesta este doar un prim pas. National Cybersecurity Alliance recomandă crearea de parole lungi, unice și complexe pentru fiecare cont. Și combinarea acestora cu autentificarea în mai mulți pași pentru a crea bariere maxime.

Dacă vă îngrijorează memorarea acestor parole, managerii de parole pot fi un instrument vital atât pentru crearea, cât și pentru stocarea parolelor puternice. Managerii de parole sunt aplicații care acționează ca seifuri sigure pentru toate parolele. Unele vin chiar cu o funcție care vă permite să ștergeți temporar parolele sensibile înainte de călătorie. Și apoi să le restaurați cu ușurință la întoarcere, informează stacker.com

Ne puteți urmări și pe Google News